Wat is een normale hartslag in rust voor hardlopers?
En wat kan er gebeuren als jouw hartslag afwijkt van het gemiddelde?

Je hart klopt ongeveer 100.000 keer per dag en pompt daarbij zo’n 2.000 liter bloed rond. Je hartslag is het aantal keren dat je hart per minuut klopt. En hoewel we vaker kijken naar getalletjes op de weegschaal, is het getal van je hartslag niet onbelangrijk. Je rusthartslag zegt namelijk veel over de gezondheid en conditie van je hart. Wat betekent de rusthartslag? Wat is een normale of juist hoge hartslag in rust? En hoe bepaal je jouw rust hartslag? We leggen het allemaal uit in het volgende artikel.

Wat is een normale rusthartslag voor hardlopers?
Je normale hartslag in rust is het aantal keren dat je hart per minuut pompt, terwijl je niets doet. Denk daarbij aan: rustig zitten, liggen of als je gewoon relaxed bent. Bij iedereen is zijn hartslag het laagste als hij slaapt of op een andere manier niet actief is en neemt weer toe als je gaat bewegen.

Wat is een normale hartslag in rust?
Een hartslag 60-100 in rust noemen we normaal. Bij een hartslag in rust van 50 of lager spreken we van een lage hartslag in rust. Volgens Kate Traynor (M.S., R.N., directeur van het Cardiovascular Disease Prevention Center in het Massachusetts) is het belangrijk dat je hartslag hier ergens tussen ligt, omdat het dan niet zo hard hoeft te werken. ‘Je kunt je hart een beetje zien als een auto waarbij zuurstof in je bloed te vergelijken is met benzine. Hoe sneller je rijdt, hoe meer benzine je nodig hebt (en hoe harder je hart dus moet pompen)’, zegt Taylor.

Wat is een hoge of lage hartslag?
Een hoge hartslag in rust die gemiddeld boven de 100 slagen per minuut ligt, wordt tachycardie genoemd. Een hoge hartslag kan komen door dingen als koorts, bloedarmoede, uitdroging of fysieke of emotionele stress, waardoor het hormoon adrenaline vrijkomt. ‘Adrenaline is als benzine op het vuur voor je hartslag’, zegt Traynor. Maar een hoge hartslag kan ook gevaarlijk zijn en leiden tot dingen als flauwvallen of serieuzere problemen zoals bloedstolsels die weer tot een beroerte leiden. Het is daarom ook belangrijk om jouw hartslagzones te bepalen en daar in trainingen en wedstrijden rekening mee te houden.

Een te lage hartslag
‘Een abnormaal lage hartslag kan zorgen voor symptomen zoals moeheid, licht in het hoofd, duizeligheid en kan er zelfs voor zorgen dat je je bewustzijn verliest’, zegt Suneet Mittal, M.D, FHRS, van de Heart Rhythm Society.

Gelukkig is een lage rusthart niet altijd iets om je zorgen over te maken. Duursporters – zoals fietsers en hardlopers – kunnen een hartslag in rust hebben van minder dan 40 slagen per minuut. Natuurlijk zijn er uitzonderingen – denk daarbij aan een sporthart, waarbij de hartspier vergroot wordt door te veel sporten en dat dat weer zorgt voor een lage hartslag -, maar over het algemeen genomen is het beter dat je een lage hartslag hebt dan een hoge.

Wil je zorgen voor een mooie hartslag in rust, dan is sporten toch wel echt de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

Zo bereken je jouw rusthartslag
Een hartslagmeter of sporthorloge kan verrassend nauwkeurig zijn. Uit een onderzoek van Stanford in 2017 kwam naar voren dat zes van de zeven sporthorloges die ze testten, voor 95% nauwkeurig waren in het meten van de hartslag. Maar er is nog een betrouwbare manier om je hartslag te meten.

Namelijk: tellen.

Zo bereken je jouw hartslag door te tellen:
Leg je wijsvinger en middelvinger in je nek naast je luchtpijp. Wil je liever je pols meten? Plaats dan twee vingers tussen het bot en de pees en zoek naar het kloppen van de slagader – die zich aan de duimzijde van je pols bevindt.

Heb je je hartslag gevonden? Tel dan het aantal slagen in 15 seconden en vermenigvuldig dat aantal met 4 om je slagen per minuut te berekenen.

Wanneer moet je naar een dokter?
Je hartslag kan variëren, maar het is wel goed om ongeveer te weten welke hartslag bij jou past. Merk je dat je hartslag verandert in de loop van de tijd? Neem dan altijd contact op met je huisarts. ‘Ook als je regelmatig sport, maar het idee hebt dat het je meer moeite kost dan normaal, of als je eerder buiten adem of moe bent dan normaal tijdens het hardlopen, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts’, zegt Taynor.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Wat is een normale hartslag in rust voor hardlopers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.