Waarom gaat hardlopen in de kou moeilijker?
In de winter kost het niet alleen meer moeite om de deur uit te gaan. Ook hardlopen zelf vraagt meer van je lichaam.

Hardlopen in de kou: de één vindt het heerlijk, de ander kan niet wachten tot de lente weer voor de deur staat. Feit is: hardlopen in de kou voelt vaak moeilijker aan dan in de warmte. Hoe zit dat precies? En moeten we verwachten dat ons tempo omlaag gaat als de temperaturen dalen? Je leest het hier.

Hardlopen in de kou: wat trek je aan?
Als je het koude weer trotseert, is het van cruciaal belang dat je je warm inpakt. Het best kun je laagjes dragen – denk aan een isolerend hardloopjack en shirt, een warme hardlooplegging, een goede nekwarmer, een hoofdband of muts en handschoenen. Als je het toch te warm krijgt, kun je altijd nog een laagje uittrekken.

Je lichaam in de kou
Ons lichaam heeft een thermoregulerend mechanisme dat onze kerntemperatuur regelt: door warmteverlies en warmteproductie in het lichaam te verhogen of te verlagen, voorkom je dat je oververhit raakt of het te koud krijgt, legt Joan Scrivanich uit, inspanningsfysioloog en USAT- en USATF-gecertificeerd hardloop- en triatloncoach.

Als je loopt, genereer je warmte – dus zelfs als het koud aanvoelt als je begint te lopen, zou je je goed moeten voelen als je eenmaal in beweging bent.

Waarom is hardlopen in de winter moeilijker?
Hoe kouder het buiten is, hoe harder je lichaam moet werken om je vitale organen warm te houden en te beschermen. Zuurstof en bloed worden weggeleid van de ledematen en je bloedvaten vernauwen zich om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Daardoor wordt de bloedstroom verminderd en kunnen de spieren de zuurstof minder efficiënt gebruiken.

‘Een koude spier kan niet zo goed presteren als een warme spier, daarom is het extra belangrijk om je spieren goed op te warmen. Dan zou het geen probleem moeten zijn om je normale prestatieniveau te bereiken’, zegt William O. Roberts, sportarts. Als je stopt met bewegen en/of niet goed gekleed bent, koelt je lichaam af en trekken je spieren snel samen (rillen) om warmte te produceren. Pas als je echt onderkoeld bent, wordt de bloedtoevoer naar de spieren zodanig verminderd dat je niet goed kunt lopen. Als je in de juiste outfit lekker blijft bewegen, zal dit gelukkig niet zo snel gebeuren.

Loop je langzamer in koud weer?
Je draagt meerdere lagen kleding als je in de winter hardloopt. De luchtweerstand en extra gewicht kan ervoor zorgen dat je net wat langzamer loopt dan in de zomer. Loop je op sneeuw of ijs? Dan heb je minder grip en zal je waarschijnlijk je tempo ook moeten aanpassen, alleen al voor veiligheidsredenen. En zelfs als er geen sneeuw of ijs ligt, kunnen je schoenen wat stijver aanvoelen door de effecten van de kou op de materialen. Ook dit kan je snelheid afremmen.

Aan het begin van je training (of bij harde wind) kun je ook merken dat je je spieren aanspant om de kou af te weren. Daardoor worden je bewegingen beperkt en loop je minder soepel. Daarnaast kan ademen in de koude, droge winterlucht moeilijker zijn. Dat algemene gevoel van ongemak in de kou kan het mentaal allemaal nog zwaarder maken, maar de overwinning van zo’n training in de winterzorgt ook voor discipline én zal je een flinke boost geven. Reden genoeg om vol te houden.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Waarom gaat hardlopen in de kou moeilijker?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: