Wat te doen aan die zeurende pijn onder je voet?
Pijn onder je voet bij het hardlopen kan verschillende oorzaken hebben. Versleten of verkeerde schoenen kunnen voor klachten zorgen, maar ook interne factoren spelen een rol.

Heb je vaak last van pijn onder je voet bij het hardlopen of wandelen? Dan ben je niet de enige. De spreekkamer van podoloog Robert Conenello zit regelmatig vol met hardlopers met een breed scala aan voetproblemen. Van problemen met de achillespees, tot eeltknobbels en stressfracturen. We vroegen Conenello en enkele experts wat de oorzaken zijn van pijnlijke voeten. Dit is wat je zelf kunt doen als je te maken krijgt met een stekende of brandende pijn onder je voet.

Pijn onder je voet door overbelasting: fasciitis plantaris
In sommige gevallen duidt pijn onder de voet op een aandoening van de peesplaat aan de onderkant. Dan kan er sprake zijn van een overbelastingblessure, die bekend staat onder de naam fasciitis plantaris. Het is een ontsteking van de peesplaat die de bal van de voet met het hielbeen verbindt. Hardlopers ervaren het als een vervelende hielpijn, zegt Conenello. In veel gevallen gaat het om een ​​stekende pijn onder de hak van je voet, alsof je in een spijker hebt getrapt. Vaak is het in de ochtend, meteen na het opstaan al duidelijk voelbaar.

Normaal gesproken geeft de peesplaat – de fascia plantaris – geen klachten tijdens het hardlopen. Maar als de vier plantaire spieren, waarmee ze is verbonden, zwak worden of een afwijking vertonen, krijgt de peesplaat bij elke stap meer stress te verduren, wat kan leiden tot een ontsteking. Die kan overal aan de onderkant van je voet pijn doen. De klachten kunnen zich ook manifesteren in de voetboog, licht Conenello toe.

Interne oorzaken van pijn in je voeten
Zoals bij veel andere hardloopblessures onderscheiden we twee categorieën oorzaken bij fasciitis plantaris en andere klachten aan de voet, zegt podoloog Maggie Fournier. Het gaat om ofwel interne factoren, die te maken hebben met de anatomie en fysiologie, ofwel externe factoren – die van buiten je lichaam komen – zoals het soort schoenen dat je draagt, de ondergrond waarop je traint en je trainingsgewoonten.

Als interne oorzaak van pijn onder je voet kun je denken aan een doorgezakte voetboog of platvoeten. Een schoen zou je voet op de juiste manier moeten ondersteunen, zegt podoloog Judith Sperling. Gebeurt dat niet, dan kan dat problemen geven.

Als je een hoge voetboog hebt, dan maakt de tibiale pees – die de kuit met de binnenkant van de voet verbindt – overuren om deze te ondersteunen. Dit kan leiden tot lokale vermoeidheid, die over kan gaan in pijn en een ontsteking. Sperling wijst erop dat pijn in de voet ook het gevolg kan zijn van artrose van de gewrichten in het midden van de voet.

Externe factoren die pijn onder je voet veroorzaken
Fournier geeft aan dat het te snel opvoeren van de trainingsbelasting een van de externe oorzaken van pijn onder je voet is. Vooral het opvoeren van het aantal snelle kilometers is een risicofactor, omdat dit veel meer impact heeft dan een rustige duurloop. Ook verandering van de ondergrond waarop gelopen wordt, kan zorgen voor voetklachten.

Je gaat bijvoorbeeld in het najaar, als het eerder donker is, op de weg in plaats van in het bos lopen. Of je begint met trainingen op een kunststof atletiekbaan. Berucht zijn de bolle wegen, die vanaf het midden schuin aflopen naar de berm. Als je altijd aan dezelfde kant loopt, worden voeten en benen langdurig onevenwichtig belast. Fournier ziet ook klachten aan de voet bij hardlopers die maar geen afscheid kunnen nemen van hun oude schoenen en daarop, lang voorbij de houdbaarheidsdatum, hun trainingen blijven doen.

Er zijn ook oorzaken die niet hardloopgerelateerd zijn. Dat zijn de dingen die je doet in al die uren van de dag dat je niet hardloopt. Je doet je voeten geen plezier met schoenen die een slechte pasvorm hebben, of onvoldoende steun bieden, vooral bij activiteiten waarbij je veel moet staan ​​of lopen. Conenello waarschuwt dat veel zitten hiervoor niet de oplossing is: dan worden de voetspieren onvoldoende belast en verzwakken ze.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Wat te doen aan die zeurende pijn onder je voet?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.