Hoe stress je loopprestaties beïnvloedt en hoe je dit voorkomt
Hoe fit je je voelt, hangt af van de balans tussen de stress en de rust die je hebt.

en beetje stress is geen probleem: het maakt je alert. Gigantische stress of spanning die heel lang aanhoudt, levert wel klachten op. Ook als hardloper zul je dit merken. Overmatige stress maakt je moe en vergroot je risico op blessures. Hoe weet je of je moet oppassen? Je leest het in dit artikel.

Stress en hardloopprestaties
Hoe fit je je voelt, hangt af van het evenwicht tussen de hoeveelheid stress die je ervaart en in hoeveel rust je krijgt om te herstellen. Krijgt je lichaam voldoende de kans om te herstellen van stress? Dan treedt er een proces op dat supercompensatie heet. Je lijf past zich aan en wordt sterker.

Roofbouw leidt tot blessures
Heb je zo veel stress dat je niet voldoende kunt herstellen, dan pleeg je roofbouw op je lichaam en geest. Dit gebeurt met name bij langdurige stressvolle periodes. Je prestaties gaan achteruit en is er een grote kans dat je geblesseerd raakt. Je conditie gaat niet meer vooruit. Bovendien merk je waarschijnlijk dat je minder plezier krijgt in het hardlopen en slecht slaapt.

Verschillende soorten stress
Wil je in balans blijven, dan is het belangrijk om te weten welke soorten stress er zijn. We onderscheiden er hier twee:

1. Stress door training
Dit is de fysieke stress die je lichaam oploopt door je trainingen. Dankzij een uitgebalanceerde trainingsopbouw (denk aan hoe vaak, intensief en ver je loopt en hoe je dit opbouwt) word je fitter. Op macroniveau moet je dit goed doen, dus op de lange termijn, maar ook op mesoniveau, bijvoorbeeld in je trainingsschema in aanloop naar een wedstrijd. En op microniveau: welke impact heeft je training of je trainingsweek en herstel je genoeg?

2. Mentale stress
Het is belangrijk om rekening te houden met mentale stress, want ook die is van grote invloed op je fysieke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen examenperiodes op de universiteit en het risico op blessures bij sporters. Hetzelfde geldt voor werkstress en stress door vervelende gebeurtenissen in je privéleven. Psychische stress kan je balans tussen stress en herstel flink in de war schoppen.

Meten = weten

Helaas kun je je lichaam niet aansluiten op een stresscalculator om te bepalen of je nog in balans bent. Toch zijn er wel manieren om erachter te komen hoe het ervoor staat met jouw stressniveau.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Hoe stress je loopprestaties beïnvloedt en hoe je dit voorkomt
Getagd op:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.