Zo voorkom en behandel je blauwe nagels
Spoiler: het kan wel een jaar duren voordat je verlost bent van een blauwe teennagel.

Veel langeafstandslopers kennen dit probleem wel: blauwe of zwarte teennagels. Ze zien er niet zo fraai uit en het duurt een eeuwigheid voor ze eruit gegroeid zijn. Of ze vallen eraf. Wat moet je doen als je een blauwe nagel hebt? En hoe voorkom je deze loperskwaal? Lees je dit artikel omdat je na je marathon niet alleen een glimmende medaille kreeg, maar ook een weinig charmante donkere teennagel? Of meerdere? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het is een onschuldig probleem wat veel voorkomt.

Oorzaak blauwe teennagels
Sla je met een hamer op je vingertop, komt je vinger tussen de deur of stoot je keihard je teen? Dan kan je nagel verkleuren. Zo’n klap maakt bloedvaatjes in het nagelbed kapot en er ontstaat een bloeduitstorting tussen je nagelplaat en het nagelbed. Dit ziet eruit als een blauwe, rode, paarse of zwarte vlek. Het is net zoiets als een blauwe plek op je huid nadat je je gestoten hebt. In medische termen heet het een subunguaal hematoom.

Langdurige druk op je tenen kan ook tot een blauwe nagel leiden. Dit gebeurt als je schoenen kilometerslang tegen je nagelbed duwen, bijvoorbeeld bij grote afstanden hardlopen of wandelen.

Blauwe teennagel behandelen
Meestal doet een blauwe teennagel geen pijn. Heb je hem net ontdekt? Koel de aangedane nagel dan onder de koude kraan of met een coldpack om de bloedtoevoer te remmen. Leg je voet een tijdje omhoog.

Een blauwe teennagel gaat zeer doen als het bloed zich blijft ophopen onder de nagel, want dan neemt de druk steeds meer toe. In dat geval kan een pedicure, podotherapeut of je huisarts een klein gaatje in je nagel maken zodat er wat bloed weg kan. Zelf aanrommelen met een naald of paperclip zouden wij je niet aanraden.

Vervolgens is het een kwestie van geduld. De donkere kleur groeit vanzelf uit je nagel. Na een week of drie, vier, zie je dat het donkere gedeelte ‘opschuift’. In de tussentijd kun je die blauwe teennagel eventueel camoufleren met een laagje nagellak. Soms valt de aangedane nagel er na verloop van tijd af en verschijnt er een nieuwe nagel. Bij je grote teen duurt het vaak wel een jaar voordat je teennagel er als vanouds uitziet.

Zo voorkom je blauwe teennagels

  • Koop perfect passende hardloopschoenen. Krappe schoenen drukken eerder tegen je nagelbed.
  • Strik je veters strak genoeg. Zitten je schoenen te ruim omdat je je veters niet goed hebt aangesnoerd, dan schuiven je voeten in je schoenen en stoten je tenen eerder tegen de voorkant van je schoenen.
  • Knip je teennagels regelmatig en knip ze recht af en niet te kort. Lange teennagels worden eerder blauw, te korte en schuin afgeknipte teennagels groeien makkelijker in je huid.

Andere oorzaken van blauwe nagels
Verschijnt er een donkere teennagel na een flink stuk wandelen of hardlopen, dan is de kans groot dat de druk op je nagel de reden is achter de verkleuring. Is dat niet de oorzaak en heb je wel blauwe nagels? Blauwe nagels kunnen onder andere te maken hebben met:

  • Kou
  • Het fenomeen van Raynaud
  • Een schimmelinfectie
  • Zuurstoftekort
  • Diabetes
  • Veranderende pigmentatie
  • Huidkanker
  • Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen

Mocht je je zorgen maken, laat je nagels dan controleren door je huisarts of een neem een medische pedicure.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Zo voorkom en behandel je blauwe nagels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.