Bosgroep Lochem zet het al twintig jaar op een lopen
ma 24 apr., 17:15 Sport

LOCHEM – Het begon twintig jaar geleden op een verjaardag als stoerdoenerij, die ertoe leidde dat de broers Aris en Richard van Holland afspraken een marathon te gaan lopen. Onder begeleiding van hun buurvrouw en gekwalificeerd hardloopster Hélène Schavemaker ging de training van start en uiteindelijk haalden ze de Marathon van Londen. Het resultaat van hun enthousiasme was dat in de loop van de daaropvolgende jaren de groep lopers groeide tot een twintigtal personen.

Richard is de enige van de twee broers die na die twintig jaar nog iedere week meedoet. Elke zaterdag start de Bosgroep Lochem zoals ze zich nu noemen, op de parkeerplaats van Hotel Bon Aparte. Behalve de hardlopers is er ook een kleine groep wandelaars die in een stevig tempo de Lochemse Berg en omgeving verkennen. “Iedere loper heeft zijn eigen doel. De een traint voor de Lochemsebergloop of de marathon van New York, de ander wil gewoon elke week bewegen. Het belangrijkste is dat we elke zaterdagochtend onder de bezielende leiding van opvolgend trainer Maartje Koster ons intervalschema afwerken”, vertelt Richard van Holland.
Elke training begint met een stukje inlopen om vervolgens over te gaan in oefeningen en loopscholing. Aansluitend volgt een steeds wisselend schema intervallen, dat aansluit op de eventuele trainingsdoelen. “Omdat dit jaar voor een aantal lopers de Zevenheuvelenloop in Nijmegen op het programma staat, wordt er bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan heuveltraining“, aldus Richard.

Koffie
Na een inspannend rondje rennen komt men samen voor een kop koffie. De saamhorigheid is groot. “Zelfs geblesseerde lopers komen hiervoor op hun vrije zaterdag om 10 uur naar de parkeerplaats, op de fiets. Bij gelegenheid nemen de lopers ook deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland. De halve marathon van Berlijn is nog steeds een van de hoogtepunten van de Bosgroep en de Berenloop op Terschelling blijft een bron van mooie anekdotes die tijdens het rennen regelmatig worden gedeeld“, zegt Richard. Er is ook een hoogtepunt zonder hardlopen, en dat is de jaarlijkse barbecue. Van Londen: “De Bosgroep is meer dan alleen een loopvereniging.”
Wie een training wil bijwonen is van harte welkom. De groep bevat uiteenlopende niveaus waar men zich bij aan kan sluiten. Meer info op de website.

Bosgroep in de Berkelbode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.