Dit is het nadeel van je inschrijven voor wedstrijden
Een ambitieus doel kan een stok achter de deur zijn, maar ook een valkuil.

Vaak krijg je het als beginner als tip: kies een leuk evenement als doel, dan houd je het trainen beter vol. Veel ervaren hardlopers hebben hun agenda vol staan met allerlei loopjes en wedstrijden. Een doel hebben is een effectieve stok achter de deur, maar wist je dat er ook een nadeel kleeft aan je inschrijven voor wedstrijden?

Nee, we hebben het hier niet over het inschrijfgeld dat aardig in de papieren kan lopen. Of het beangstigende vooruitzicht dat je in de rij moet voor een dixi. Een evenement als doel stellen, vergroot je risico op blessures. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

‘Al in 2014 hebben we onderzoek gedaan naar het verband tussen doelen stellen en je risico op blessures. De hardloopapps waren toen erg in opkomst en daarom zijn we gaan bekijken wat mensen met deze apps doen. Registreren ze hun loopjes alleen? Staren ze zich helemaal blind op zo’n app? Het gebruik van een hardloopapp bleek niet te leiden tot een groter risico op blessures. Vervolgens zijn we naar prestatiedoelen gaan kijken, zoals sneller of verder lopen of binnen een bepaalde tijd een afstand willen lopen’, vertelt projectleider/onderzoeker Ellen Kemler van VeiligheidNL.

Tijdsdruk speelt een rol
‘970 hardlopers gaven informatie over hun doelen. We hebben ze op basis daarvan in drie groepen ingedeeld: lopers zonder prestatiedoelen, lopers die een bepaalde afstand wilden kunnen en mensen die trainden voor een afstand én mee zouden doen aan een evenement. Als je je inschrijft voor een wedstrijd gaat tijdsdruk een rol spelen.’

‘De laatste groep – de lopers die trainden voor een afstand en een specifiek evenement – bleken een twee keer zo groot risico te hebben op het ontwikkelen van een blessure als de mensen die zo maar voor de lol liepen. Of lopers wel of geen ervaring hadden, maakte geen verschil.’

Hoe voorkom je blessures?
Ellen Kemler: ‘Wat ik adviseer aan zowel beginners als aan ervaren lopers is je gezondheid voorop zetten. Loop meer voor je plezier – al zal niet iedereen hardlopen meteen als plezierig ervaren trouwens – dan voor de prestatie. Luister goed naar de signalen die je lichaam afgeeft.

‘Ik heb er wel eens moeite mee dat hardlopen neergezet wordt als een heel eenvoudige sport. ‘Je trekt je schoenen aan, gaat lekker naar buiten en klaar!’ Er komt echt meer bij kijken. Zeker als je wat zwaarder bent, heeft hardlopen veel impact op je lichaam. Dan is het verstandiger om te beginnen met wandelen en later het hardlopen rustig op te bouwen. Volg niet blindelings een schema. Lukt het een keer niet, sla je training een keer over en doe een stapje terug.’

Nooit meer wedstrijden lopen?
Nooit meer meedoen aan evenementen dan maar? Dat hoeft gelukkig niet. ‘Wil je meedoen met een evenement? Kies iets wat realistisch is. Heb je nooit eerder hardgelopen, dan is het niet verstandig om over zes maanden ineens een halve marathon te plannen.’

Waarom ongetraind een marathon lopen zo’n slecht idee is
‘Ga rustig trainen, begin er op tijd mee en wees je ervan bewust hoe je het aanpakt. Doelen stellen werkt goed als een stok achter de deur als je wilt blijven hardlopen, maar je doel mag niet leidend zijn. Je gezondheid zou altijd leidend moeten zijn’, aldus Ellen Kemler.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Dit is het nadeel van je inschrijven voor wedstrijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.