Hooikoorts en hardlopen, gaat dat wel samen?
Loopneus, niezen, jeukende ogen en vermoeidheid – hoe kun je alsnog blijven genieten van je hardlooptraining?

Je kunt minder goed ademen, moet niezen, je ogen jeuken of tranen – en dat allemaal terwijl jij gewoon lekker je rondje wilt lopen. Hoe je in deze tijd van het jaar alsnog zo veel mogelijk kunt genieten van je hardlooptraining, lees je hieronder.

Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.

Een sterk immuunsysteem kan helpen om met hooikoorts om te gaan
Bij hooikoorts reageert je hele lichaam, vaak al voordat je het doorhebt. Het is daarom ook aan te raden om – naast de trucjes hieronder – ook op een holistische wijze naar je allergie te kijken. Wat houdt dat in? Nou, alle bekende strategieën om je lichaam en immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden. Zorg dat je goed en voldoende slaapt en stress beperkt. Beweeg regelmatig en luister daarbij goed naar je lichaam: overtraining maakt je immuunsysteem juist zwakker.

De belangrijke rol van voeding bij hooikoorts
Het grootste gedeelte van je weerstand zit in je darmflora, wat een gezond en gevarieerd voedingspatroon zo belangrijk maakt. Sommige voedingsmiddelen zoals vette vis en groene bladgroente hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen daardoor helpen.

Daarnaast zit ook een groot deel van het weefsel dat histamine aanmaakt in je darmen. Histamine is een belangrijke, lichaamseigen stof, maar een overgevoeligheid of te hoge waardes zorgen voor de bekende hooikoortsklachten. Om te voorkomen dat je te veel histamine in je lijf hebt, is het een goed idee om (in het allergieseizoen) voedingsmiddelen te vermijden waar veel histamine in zit, zoals avocado, tomaten, oude kaas, gefermenteerde producten en vis uit blik. Gelukkig zijn er ook diverse voedingsmiddelen die werken als natuurlijke antihistaminica. Ook kamille- en brandnetelthee werken ontstekingsremmend en kunnen histamine juist verlagen. Neem bij twijfel contact op met een diëtiste.

Wat kun je doen als je last hebt van hooikoorts en toch wilt hardlopen?

  • Ga op het juiste moment: Hardlopen in de regen vindt niet iedereen even fijn, maar het is wel een goed idee als je last hebt van hooikoorts. Na een flinke stortbui is de lucht als het ware schoongemaakt, waardoor je minder last hebt van pollen. Dit maakt het moeilijker om je trainingsmoment te plannen, maar mocht het uitkomen, maak er vooral gebruik van. En: in de ochtend zijn er vaak minder pollen in de lucht, hoogste tijd dus om een ochtendloper te worden.
  • Pollenlevels in de gaten houden: In veel weerapps vind je tegenwoordig ook informatie over pollen, of ga voor een aparte hooikoortsradar of sites zoals https://pollennieuws.nl/. Zo ben je een stukje beter voorbereid en kun je inschatten wanneer je vooral niet moet lopen.
  • Draag een (zonne)bril: Als je ogen geïrriteerd zijn door pollen, kan een bril voorkomen dat het door de wind nog erger wordt. Daarnaast zal je waarschijnlijk minder snel in je ogen wrijven als je een bril draagt.
  • Vaseline: Veel lopers met hooikoorts zweren erbij, vaseline rond de neus en onder de ogen. Het stuifmeel blijft hier (gedeeltelijk) aan plakken zodat je minder ervan inademt en dus minder last krijgt.
  • Thuis gelijk kleren uit en douchen: Stuifmeel blijft makkelijk in de vezels van je kleding zitten, maar ook op je huid in je haar (vooral als je lang haar hebt). Dus kom je thuis van het hardlopen, loop gelijk door naar de badkamer, gooi je kleren in de was(mand) en ga douchen. Heb je veel last van je neus? Dan kun je ook meteen je neus uitspoelen met water.
  • Lokale honing: Uit onderzoek blijkt dat lokale honing kan helpen bij seizoensgebonden allergieën. Hierbij is wel belangrijk dat de honing uit jouw buurt komt zodat er kleine hoeveelheden van de allergenen in zitten die ook daadwerkelijk bij jou in de buurt te vinden zijn. Idealiter begin je al een maand voordat de hooikoorts echt begint en eet je elke dag een eetlepel van de lokale honing. Zo kan je lichaam langzaam wennen en voldoende afweer opbouwen.
  • Medicatie: Er zijn tegenwoordig zo veel middelen verkrijgbaar die kunnen helpen bij hooikoortsklachten. Wat bij de een werkt, heeft bij de ander geen effect dus het loont om verschillende opties te testen. Ook kun je samen met je huisarts op zoek gaan naar geschikte medicatie of andere oplossingen overwegen, bijvoorbeeld immuun-therapie.
    Is buiten hardlopen absoluut niet te doen met je hooikoorts? Dan kun je altijd nog gebruikmaken van de loopband in de sportschool. Het lijkt misschien minder leuk, maar hardlopen op de loopband heeft ook voordelen.
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Hooikoorts en hardlopen, gaat dat wel samen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.