Hardloopschoenen inlopen

Je hebt nieuwe hardloopschoenen gekocht, hartstikke leuk! Het gevoel van de eerste keer lopen op nieuwe schoenen blijft mooi. Ze komen gloednieuw uit de doos en ze zitten heerlijk – ervan uitgaand dat je je in een hardloopwinkel goed hebt laten adviseren en niet in een online sale de eerste de beste schoenen hebt besteld. Maar voordat je de deur uitgaat voor de eerste training, moet je je nieuwe schoenen wel inlopen, toch?

Hoezo moet je nieuwe hardloopschoenen inlopen?
Elke schoen zit anders, daarom worden je spieren, pezen en botten bij elke schoen weer anders belast. Maak je te snel te veel kilometers op je nieuwe hardloopschoenen, dan is de kans op ongemakken groter. Blaren en stijve spieren liggen al snel op de loer, maar je kunt zelfs blessures krijgen door nieuwe (of verkeerde) schoenen.

Hetzelfde model opnieuw gekocht
Ja, zelfs als je dezelfde schoenen nog een keer hebt gekocht is het verstandig om ze eerst in te lopen. Het zou zomaar kunnen dat er iets is veranderd in de productie, en een nieuwe schoen is gewoon altijd een nieuwe schoen. Er zit nog geen slijtage aan de zool of demping, de schoen is nog niet aangepast aan jouw voet, waardoor je net een beetje anders loopt. De verschillen lijken klein, maar toch krijg je er met elke stap mee te maken, wat voor pijntjes kan zorgen.

Hoe kun je nieuwe hardloopschoenen inlopen?
Hoe lang je nieuwe hardloopschoenen moet inlopen, hangt af van hoe groot het verschil is tussen je nieuwe en je oude schoenen. Het is verstandig om hier een aantal weken de tijd voor te nemen. Ook kun je gebruikmaken van de volgende tips:

  • Begin met een korte, rustige training, een loopje van 15 minuten. Pittige tempotrainingen of lange duurlopen kun je beter op schoenen doen die je al kent.
  • Ga een stukje wandelen.
  • Bouw langzaam op qua afstand en intensiteit. Houd daarbij goed de reactie van je lichaam in de gaten: heb je last van stijfheid of pijntjes? Loop je anders op de nieuwe schoenen? Krijg je blaren?
  • Bij twijfel of je de juiste keuze hebt gemaakt of als je nieuwe schoenen toch niet helemaal lekker zitten, kun je terug naar de hardloopwinkel gaan.
  • Blijf altijd meerdere paar schoenen gebruiken. Hier lees je meer over de voordelen van hardloopschoenen afwisselen.

Heb je speciaal voor een wedstrijd nieuwe schoenen gekocht, misschien zelfs carbonschoenen? Dan begrijpen we dat je in de voorbereiding niet te veel van de demping wilt vragen, maar de schoenen op de grote dag pas uit de doos trekken is ook niet verstandig.

Een handige vuistregel is:

Je schoenen moeten minstens evenveel kilometers hebben afgelegd als je wedstrijd kilometers telt
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Hardloopschoenen inlopen: hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.