Hoeveel uur slaap heb je echt nodig per dag?
Wie acht uur slaapt, wordt de volgende ochtend fris en fruitig en zonder kreukels wakker, toch?

Acht uur per nacht slapen wordt vaak als de heilige graal gezien. Slaap je minder, dan zou je niet uitgerust op kantoor verschijnen. Maar klopt dit wel? Kom je met meer of minder dan die acht uur ook fris door de dag?

‘Je moet zodanig goed slapen, dat je overdag adequaat kunt functioneren’, zegt Sebastiaan Overeem, arts-somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, als we hem deze vraag voorleggen. ‘Dat is een beetje een flauw antwoord, maar wel hoe het is.’

Wat gebeurt er als je te weinig slaapt?
Een nachtje doorhalen kun je misschien nog wel prima aan, maar wie chronisch te weinig slaapt, merkt daar de gevolgen van. ‘Dat kan heel subtiel zijn: je voelt je gewoon niet helemaal uitgerust of hebt moeite met concentreren. Maar een slaaptekort kan ook grotere gevolgen hebben. Je kunt overdag bijvoorbeeld ongewild in slaap vallen of het kan voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen’, aldus de slaapexpert.

Weinig slapen verhoogt ook het risico op diabetes, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en overgewicht, zo blijkt uit dit onderzoek van de Oita University in Japan. De Japanse wetenschappers doken in de gegevens van 153 studies waar in totaal meer dan vijf miljoen mensen aan meewerkten. De conclusie was duidelijk: korte nachten komen je gezondheid niet ten goede.

Dit is hoeveel uur slaap je als volwassene nodig hebt
Maar wat is dan precies een korte nacht? Is zes uur per dag slapen al te weinig en heb je echt minimaal acht uur in dromenland nodig? Daar is niet één duidelijk antwoord op te geven. Hoeveel uur slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. ‘Voor volwassenen kun je een slaapduur tussen de zeven en negen uur per nacht als goed en normaal zien’, vertelt Overeem. ‘Niet alleen de duur van je slaap is belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan en je slaapritme. Je hebt ochtend- en avondmensen. Wat voor de één goede bedtijden zijn, hoeft voor een ander niet per se goed te werken.’

Misschien springt jouw partner om zes uur ’s ochtends klaarwakker uit bed om te gaan hardlopen, terwijl jij je liever nog een keer omdraait. Daar kun je deels je genen de schuld van geven. ‘Erfelijke factoren spelen een rol. De gemiddelde slaapduur is binnen een familie vaak ongeveer hetzelfde’, zegt Overeem. ‘Ook bij eeneiige tweelingen is de slaapduur vergelijkbaar. Maar wat nou precies bepaalt hoeveel slaap een persoon nodig heeft, is onbekend.’

Jongeren slapen langer
Wat we wel weten, is dat je leeftijd deels bepaalt hoelang je in bed blijft liggen. Kinderen en tieners hebben een paar uur meer slaap per nacht nodig dan volwassenen. Uit verschillende studies blijkt ook dat we in de wintermaanden meer slapen dan in de zomer.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.

 

Hoeveel uur slaap heb je echt nodig per dag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: