Waarom je in de herfst het snelst hardloopt
Merk jij verschil per seizoen?

Het is al alweer herfst, de bladeren worden bruiner, de appels worden geoogst, pompoengerechten zijn trending en bovenal wordt het kouder. Dat laatste maakt het hoogtijd om de hardloopschoenen aan te doen en een blokje om te gaan. Wij leggen je, samen met thermofysioloog Koen Levels, uit waarom.

Het snelst hardlopen in de herfst: zo zit het
Als je beweegt maken je spieren warmte aan. Die warmte moet je ook weer kwijt kunnen. Dat doet het lichaam op twee manieren: de droge en natte warmteafgifte. De natte warmteafgifte is niets anders dan transpireren. Bij dit systeem speelt vooral de luchtvochtigheid een rol.

De andere manier – belangrijker voor dit verhaal – is de droge warmteafgifte. Daarbij is de omgevingstemperatuur belangrijk. ‘De droge warmteafgifte is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen je lichaam en omgeving,’ legt Koen uit. ‘Daarbij is belangrijk om te onthouden dat hoe groter het temperatuurverschil tussen je omgeving en lichaam is, hoe makkelijker het is voor het lichaam om via droge warmteafgifte warmte kwijt te kunnen.’ Als het koud is buiten, kan het lichaam meer warmte kwijt aan de omgeving. Maar waarom loop je dan het snelst in de herfst en niet in de winter?

Dit is de reden waarom je in de herfst het snelst hardloopt
Tijdens duursporten, zoals hardlopen, produceren je spieren voor een langere tijd warmte. Om die warmte kwijt de kunnen is een koudere omgeving daarom wenselijk. Koen vult aan: ‘Bij duursporten ligt de ideale temperatuur daarom onder de 10 graden, met een optimum van rond de 8 graden.’ Met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 10 graden is de Nederlandse herfst daarom de ideale tijd om je hardloopambities op te pakken of door te zetten.

Onthoud wel dat koudere temperaturen vooral voor duursporten ideaal zijn. Bij explosievere sporten, zoals krachttraining, draait het juist meer om het leveren van veel kracht in een korte tijd. ‘Het is bekend dat warme spieren in korte tijd meer vermogen kunnen leveren,’ legt Koen uit. ‘Daarom floreren explosieve sporters juist bij warmer weer; denk aan temperaturen rond de dertig graden.’

[table “” not found /]
Waarom je in de herfst het snelst hardloopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: