Runner’s face: veroudert je huid sneller door hardlopen?
Bestaat er zoiets als een runner’s face?

We weten dat we van hardlopen een hogere conditie krijgen, een hoger mentaal welzijn ontwikkelen en algeheel sterker worden. Maar, heb je al eens van de term runner’s face gehoord? De term zou betekenen dat je huid sneller veroudert als je intensief en veel hardloopt. Komt dit puur door het hardlopen of zijn er ook andere oorzaken? En, hoe kunnen wij dit zo goed mogelijk tegengaan? We vroegen het huidexpert Jetske Ultee.

Veroudert je huid sneller door het hardlopen?
Je begrijpt ons: wij waren niet blij toen we op het internet lazen dat je sneller rimpels zou krijgen door hardloper. Maar is dit eigenlijk wel waar? We sporten voor de positieve mentale en lichamelijke effecten (de spierpijn even voor lief genomen) en werken ons niet in het zweet om onze huid versneld te laten verouderen… Tijd om uit te zoeken of dit klopt dus.

Wat is een runner’s face?
De term runner’s face wordt gebruikt om veranderingen in het gezicht te beschrijven die sommige lopers na verloop van tijd zouden kunnen ervaren. Veranderingen zoals een leerachtige, verslapte, verouderde en vermoeid uitziende huid. En dat is natuurlijk niet waar je voor tekent als je begint aan die lange duurloop. Gelukkig konden wij met onze brandende vragen terecht bij onderzoeksarts en huidexpert Jetske Ultee.

Beschermen tegen huidveroudering
‘Regelmatig matig intensief bewegen, waarbij je hartslag en ademhaling iets versnelt, beschermt je tegen huidveroudering, omdat je lichaam op die manier antioxidanten aanmaakt’, vertelt Ultee. ‘Maar als je jezelf uitput met sport, maakt je lichaam te veel vrije radicalen aan. Deze zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor (huid)veroudering.’ Concluderend, net zoals alles waar het woordje ’te’ voor staat, zorgt te veel sporten en jezelf teveel uitputten dus eerder voor afbraak dan opbouw.’

Minder vrije radicalen
‘Misschien fijn om te weten als hardloper: als je getraind bent, ontstaan er minder vrije radicalen bij uitputtende lichaamsbeweging dan wanneer je maar heel zelden sport. Beweeg je meer dan ben je dus onderaan de streep in het voordeel’, voegt Ultee toe.

Zorgt de hardloopbeweging voor huidveroudering?
Toch hoor je vaak dat huidveroudering – met name verzakking – ontstaat door de impact van de hardloopbeweging. Ultee reageert hierop: ‘Dit is nog nooit aangetoond. We weten wel dat de samentrekking van spieren voor het ontstaan van vrije radicalen kan zorgen. Als er meer vrije radicalen zijn dan jouw antioxidanten-verdediging aankan, ontstaat er (onder andere) huidveroudering.

Maar waar komt dan die term runner’s face vandaan?
Toch is het aangetoond dat hardlopers een hoger risico hebben op huidveroudering. Volgens Ultee komt dit hoofdzakelijk door de zon en niet door de impact van het hardlopen an sich. Als fanatiek loper word je meer blootgesteld aan uv-straling en deze zorgen voor rimpels, pigmentvlekjes en roodheid. Ultee: ‘Wist je dat tot 90 procent van de huidveroudering door de zon komt?’ Schokkende cijfers. Gelukkig is dit heel goed te voorkomen door je goed in te smeren met een zonnebrandcrème. Bekijk bijvoorbeeld eens dit artikel met onze favoriete zonnebrandcrèmes voor tijdens het hardlopen. Maar denk ook aan een goede zonwerende pet en train als het kan niet op het heetste moment van de dag. Bedenk ook dat je als hardloper vaak minder vet hebt en daarmee ook minder vet opgeslagen hebt in je gezicht. ‘Hierdoor kunnen rimpels wat meer opvallen’, vertelt Ultee.

Op de vraag of de term runner’s face dan eigenlijk wel een goede term is voor dit fenomeen, reageert Ultee: ‘Nee, dit is zeker misleidend want veroudering ontstaat niet door de hardloopbeweging, maar voornamelijk door de zon en uitputting. Een runner’s face komt dus niet alleen bij hardlopers voor, maar ook bij alle andere buitensporters.’

Jetske Ultee: ‘Wist je dat tot 90 procent van de huidveroudering door de zon komt?’

Voeding voor een gezonde huid
Maar wat als je in training bent voor een marathon of van plan bent om een nieuw PR te lopen op de 5 kilometer? ‘Ik kan mij voorstellen dat als je hard traint je niet altijd kunt voorkomen dat je uitgeput raakt.’ Gelukkig kun je hier wel iets tegen doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het waarschijnlijk helpt als je eetpatroon veel polyfenolen bevat. Deze stoffen kunnen het teveel aan vrije radicalen bestrijden die ontstaan door het intensieve lopen. Je vindt polyfenolen in onder andere cacao, fruit, groente, volkoren granen en thee.

Het reinigen van je huid
Een sterke huid voorkomt waarschijnlijk huidveroudering. ‘Denk hierbij aan het reinigen van je huid in de ochtend en avond, want, door de opstapeling van vuil en uitlaatgassen kunnen er ook rimpeltjes ontstaan’ vertelt Ultee aan ons.

Heeft het slikken of drinken van collageenhoudende producten zin?
Collageen, een structuureiwit in de huid, maak je naarmate je ouder wordt steeds minder aan. Dit eiwit zorgt onder andere voor de stevigheid van je huid. ‘Het lijkt logisch om te zorgen voor een hoge inname collageen, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement, maar het is de vraag of dit werkt’, aldus Ultee. ‘Het is onduidelijk hoe effectief zo’n pil voor je huid is.’ Ultee adviseert om voor meer collageen te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Je hebt dit vitamine namelijk nodig om collageen in je huid aan te maken. En dus weten we dat het binnenkrijgen van voedingsmiddelen met vitamine C gelinkt zijn aan een kleinere kans op het krijgen van rimpels.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Runner’s face: veroudert je huid sneller door hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.