Welke verkeersregels gelden er voor hardlopers?
Lees je goed in en voorkom boetes

Onlangs schreven we al over hardlopers die 100 euro boete kregen voor het ontwijken van een waterplas. Dat zette ons aan het denken: waar kun je als hardloper eigenlijk allemaal voor op de bon worden geslingerd? Niemand is uitgezonderd van de verkeersregels, ook hardlopers niet. Daarom zijn we de wetboeken in gedoken en zetten we de verkeersregels voor hardlopers op een rijtje.

Bijzondere positie van hardlopers in het verkeer
Als hardloper neem je in principe deel aan het verkeer als voetganger. Een beetje een gekke situatie soms, want ondanks dat je volgens de wet een voetganger bent, kan je tijdens een interval bijna harder lopen dan de langzamere fietsers. Zeker op een drukke plek kan dat tot gekke en soms ook gevaarlijke situaties leiden. Daarom bestaan er verkeersregels voor voetgangers, van gebruik van de openbare weg tot betreden van verboden gebieden. Er zijn allerlei regeltjes waar je je aan dient te houden, anders kan een bekeuring volgen. Het komt (gelukkig) niet vaak voor dat een hardloper zomaar op de bon wordt geslingerd, maar het zal je maar overkomen. We hebben alle vergrijpen even op een rijtje gezet, zodat jij in ieder geval weet wat je niet moet doen tijdens je volgende rondje hardlopen.

Voor deze vergrijpen kun je als hardloper een bekeuring krijgen
Lopen op de rijbaan: Een weg bestaat vaak uit een rijbaan voor auto’s, een fietspad en een trottoir voor voetgangers. Officieel hoor je als voetganger, ook hardlopend, gebruik te maken van het trottoir, wanneer deze aanwezig is. Je zou een boete kunnen krijgen van 50 euro, wanneer je dat niet doet. Gebruik dus vooral je gezond verstand en maak zelf de afweging waar jij je het veiligst kunt verplaatsen. In dit artikel gaan we in op de vraag aan welke kant je nou eigenlijk hoort te lopen.

Lopen op plekken waar dat niet mag: Soms denk je misschien: ‘bekijk het maar met het verkeer, ik ga lekker hardlopen in het bos’. Ook daar moet je opletten. In veel natuurgebieden ben je verplicht om op het pad te blijven en kun je voor 100 euro bekeurd worden, wanneer je dat niet doet. Voor lopen op het spoor kan deze boete nog veel hoger oplopen.

Oversteken waar dat niet kan: Als voetganger wordt je geacht over te steken op een Voetgangers Oversteek Plaats, in de volksmond ook wel bekend als zebrapad. Soms wordt deze ook beveiligd met een voetgangerslicht, ook wel bekend als stoplicht. Een rood licht negeren is verboden, evenals oversteken op andere plekken dan het zebrapad. De boetes kunnen variëren van 35 tot 90 euro wanneer je vol door rood loopt. Beter dus even staan blijven en wachten tot je veilig over kan steken.

Anderen hinderen: Wat hinderen is, is natuurlijk heel subjectief, maar feit is dat je anderen niet mag hinderen tijdens het hardlopen. Deze geldt vooral voor groepen. Dat betekent dus dat je niet te breed moet gaan lopen als groep en zorg ervoor dat jullie als groep goed zichtbaar zijn. Het is als hardloper niet verplicht om verlichting te dragen, maar doe het alsjeblieft wel. Het is immers voor je eigen veiligheid.

Geluidsoverlast: Hardlopen met muziek is hartstikke fijn, maar niet iedereen hoeft mee te genieten. We hebben al eens verhalen opgevangen van groepen hardlopers die een grote muziekbox meenamen tijdens hun rondje. Geen heel goed idee als je door een woonwijk gaat lopen. Lopen met een koptelefoon op is niet verboden, maar wel heel onverstandig omdat je het verkeer om je heen niet hoort. Dan kun je beter voor een koptelefoon met bone-conduction gaan waarmee je ook omgevingsgeluid kunt waarnemen.

Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs: Officieel ben je in het openbaar ten alle tijden verplicht om je te kunnen legitimeren, ook als hardloper volgens de ombudsman. Echter, wanneer je niet de wet overtreedt, zal een agent ook geen enkele reden hebben om jou om je ID te vragen. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal je waarschijnlijk ook de optie krijgen om hem even door iemand langs te laten brengen.

Bonus: wegrennen voor de politie: Misschien denk je wel, ‘dat gaat mij allemaal niet overkomen, die agent loop ik er lachend uit’. Dat is een risico dat je neemt, het niet opvolgen van aanwijzingen of negeren van een stopteken kost je namelijk 120 euro exclusief administratiekosten.

Conclusie: gebruik vooral je gezond verstand
Regels lijken soms stom, maar ze zijn er met een reden. Namelijk om het verkeer veilig te houden. Een agent zal dan ook vooral ingrijpen wanneer je de verkeersveiligheid in gevaar brengt. We horen gelukkig niet al te vaak over hardlopers die een boete krijgen en dat willen we graag zo houden. Gebruik dan ook vooral gewoon je gezond verstand, dan zul je al snel merken dat hardlopen vooral bevrijdend voelt.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Welke verkeersregels gelden er voor hardlopers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.