Welke invloed heeft hardlopen op dementie?
We bespraken dit belangrijke onderwerp met een expert.

1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, vrouwen daarbij vaker dan mannen. Het goede nieuws is: van alle risicofactoren heb je er ook veel zelf in de hand. Hardlopen is één van de dingen die je brein scherp kunnen houden. Hoe werkt dat precies? We spraken met Marissa Zwan, senior onderzoeker bij het Alzheimercentrum Amsterdam en tevens zelf hardloper.

Wat is dementie?
‘Dementie is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor symptomen waarbij de hersenen worden aangetast. De hersenfunctie neemt geleidelijk af, daardoor worden simpele dagelijkse bezigheden steeds moeilijker. Mensen denken vaak gelijk aan vergeetachtigheid, maar er kunnen ook andere symptomen optreden,’ vertelt Marissa Zwan. ‘Als dementie op jongere leeftijd optreedt, zien we vaker andere klachten zoals passiviteit, depressie of veranderingen in het gedrag.’

‘Dementie wordt veroorzaakt door een hersenziekte, in zo’n 60-70% door de ziekte van Alzheimer. Leeftijd is de belangrijkste bepalende factor: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je dementie krijgt. Aangezien we steeds ouder worden, krijgen ook meer mensen dementie. Op dit moment zijn dat in Nederland zo’n 290.000 mensen, maar we gaan uit van (meer dan) een verdubbeling in 2050. Tevens is dementie nu al de duurste volksziekte van Nederland.’

Behandeling en preventie van dementie
Er zijn behandelmogelijkheden die de symptomen kunnen verlichten, maar op dit moment is dementie niet te genezen. ‘Juist daarom is preventie zo belangrijk,’ aldus Zwan. ‘We zien dat mensen de afgelopen jaren bewuster bezig zijn met hun gezondheid en hoe ze gezond ouder kunnen worden. Dat is erg fijn om te zien. We hopen dat deze trend doorzet en mensen begrijpen hoeveel invloed zij hebben op hun toekomst.’

Welke invloed heeft hardlopen op dementie?
‘Hoe beweging je precies kan beschermen tegen dementie is nog niet helemaal bekend. Veel onderzoeken laten zien dat beweging, zeker aerobe training zoals hardlopen, je brein gezond houdt,’ aldus Zwan. ‘Een gezonde leefstijl en beweging zijn goed voor je geheugen en houden ook schadelijke gevolgen van normale veroudering tegen, maar kunnen ook je risico op dementie verlagen. Dit heeft verschillende redenen.’ Het komt neer op het volgende:

  • de verbinding tussen de hersencellen wordt verbeterd en versterkt
  • de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verbeterd
  • de aanmaak van nieuwe hersencellen wordt gestimuleerd

Het interessante daarbij: op elke leeftijd heb je baat bij beweging, ook als je al Alzheimerschade in je hersenen hebt. ‘We zien bijvoorbeeld dat de aanmaak van een specifiek Alzheimer-eiwit geremd wordt, dit betekent dat de ziekte minder snel vooruitgaat. Ook de ontstekingsreacties in het brein worden verlaagd. Verder onderzoek is nodig om meer bewijs te verzamelen én het effect van bijvoorbeeld de duur, intensiteit en frequentie van bewegen beter te begrijpen.’

Wat kun je doen?
‘Mensen gaan vaak ervan uit dat dementie erfelijk is, maar dat is niet het hele verhaal. En dat is juist goed nieuws, het betekent namelijk dat je veel risicofactoren zelf in de hand hebt: beweging, voeding, overgewicht en suikerziekte, hoge bloeddruk en cholesterol, roken en alcohol drinken. Ik zeg weleens tegen mensen: wat goed is voor je hart is ook goed voor je brein,’ vertelt Zwan.

‘Wat goed is voor je hart is ook goed voor je brein’

Risico op dementie verminderen:
Loop regelmatig en zorg voor een actieve leefstijl
Nieuwe onderzoeken focussen op wat het best werkt qua intensiteit, frequentie, etc. Op dit moment is het sowieso aan te raden om de algemene richtlijnen voor beweging te volgen, dus: minimaal 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. Meer is nog beter.

Zorg voor een gezonde leefstijl
Dit houdt in: een gezond en gevarieerd voedingspatroon, stressreductie, genoeg slaap, niet roken of veel alcohol drinken.

Loop samen met een buddy of groepje
Uit onderzoek blijkt dat sociale contacten een belangrijke factor zijn in de preventie van dementie. En het is nog gezelliger ook.

Blijf ook je geest stimuleren
Leer nieuwe dingen, blijf nieuwsgierig, zoek nieuwe plekken op, speel een muziekinstrument of strategische spelletjes.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Welke invloed heeft hardlopen op dementie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.