Gaan met die banaan! Waarom een banaan ideaal is voor hardlopers
De kromme gele vriend van elke loper. Voor, tijdens en na het hardlopen

De banaan mag gezien worden als een ideaal sportvoedingsmiddel. Ze zijn redelijk goedkoop, smakelijk, de ‘verpakking’ is makkelijk te openen en ze bevatten voor een loper ideale voedingsstoffen als koolhydraten, vitamine B en vitamine C. Bananenetende apen slingeren niet voor niets zo energiek van boom naar boom. Die slimmeriken weten wel wat goed voor ze is!

Bananen voor het hardlopen
Veel hardlopers nemen graag een uur voor ze gaan nog even een klein tussendoortje om met voldoende energie te beginnen aan hun rondje. Een banaan is voor velen favoriet omdat ze lekker, licht verteerbaar en heel voedzaam zijn. Een banaan bevat veel koolhydraten, een beetje eiwit en nauwelijks vetten. Precies wat je moet eten voordat je gaat hardlopen.

Bananen tijdens het hardlopen
Ook tijdens een rondje hardlopen zijn een bananen een prima optie omdat ze niet te zwaar op de maag liggen, maar wel precies de juiste voedingsstoffen bieden om ‘de man met de hamer’ voor te blijven (lees: koolhydraten). Bovendien zit een banaan van nature al hygiënisch verpakt en is die verpakking ook nog een biologisch afbreekbaar! Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan een dure sportgel. Een banaan is daarom een goed alternatief voor sportvoeding.

Bananen na het hardlopen
Ook na je rondje hardlopen is een banaan prima herstelvoeding. Je hebt na het hardlopen drie dingen nodig:

  • Water om je vochtbalans te herstellen
  • Koolhydraten om weer op krachten te komen
  • Eiwitten om het spierherstel te bevorderen
  • Een bakje kwark met stukjes banaan en een flink glas water ernaast is perfect, maar je kunt ook uitpakken met een banaan-amandel smoothie of bananenbrood overnight oats.

Heeft een banaan ook nadelen?
Geen enkel voedingsmiddel is perfect en niets verslaat gevarieerd en niet te veel eten, ook bananen niet. Een banaan bevat relatief veel suikers. Aan de kleur kun je zien hoeveel suikers. In principe is dat niet erg, voor en tijdens het hardlopen heb je juist suikers nodig, maar daaromheen neem je er al snel teveel. Een minder rijpe banaan bevat minder suikers en is daarom gezonder. Wanneer je gaat sporten, kun je juist beter voor een rijpere banaan gaan met meer suikers.

Het probleem tijdens het lopen is vooral dat het lastig mee te nemen is. Als je jezelf tijdens een marathon wil voeden met alleen bananen, zal je toch al snel een flinke tros moeten wegwerken. Niet echt ideaal. Daarbij zitten er ook veel vezels in bananen. Opzich heel gezond, maar niet heel bruikbaar tijdens het hardlopen. Veel topatleten gaan daarom liever voor een sportgel.

Gaan met die banaan!
Al met al is de banaan al sinds jaar en dag de vriend van elke loper. Doordat de voedingswaarde varieert afhankelijk van de rijpheid is de banaan veelzijdig en kan hij je eigenlijk altijd wel voeden, voor, tijdens én na het sporten. Daarom zeggen wij: ‘Gaan met die banaan!’

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Gaan met die banaan! Waarom een banaan ideaal is voor hardlopers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.