Dit zijn 8 lichamelijke en mentale voordelen van hardlopen
Nog meer redenen om de deur uit te gaan!

Je hebt vast weleens gehoord dat beweging het beste medicijn is voor vele kwalen – en dit klopt. Hardlopen heeft veel voordelen voor je gezondheid: zowel lichamelijk als geestelijk. Studies laten zien dat hardlopen de kwaliteit van je emotionele en mentale leven sterk verbetert – en dat het bepaalde ziektes helpt te voorkomen. Sterker nog: het helpt je zelfs langer te leven!

Dit zijn 8 voordelen van hardlopen

1. Hardlopen maakt je gelukkiger

Wanneer je regelmatig loopt, heb je het vast en zeker ervaren: ongeacht hoe goed of slecht je je voelt, van bewegen ga je je beter voelen. En dat gaat verder dan de bekende runner’s high. Een onderzoek uitgevoerd door de Glasgow Caledonian University ondervroeg 8.000 consistente lopers van parkruns over hun gezondheid en welzijn. Zij scoorden gemiddeld een 4.4 uit 6 van de Oxford Happiness Questionnaire. De algemene bevolking scoort een 4. Bovendien zei 89 procent van de parkrunners dat regelmatig hardlopen hen gelukkig maakt en het een positieve invloed heeft op hun geestelijke gezondheid.

2. Hardlopen versterkt je knieën (en andere gewrichten en botten)

Het is allang bekend dat hardlopen de botmassa verhoogt en ook dat het helpt leeftijdsgebonden botverlies af te remmen. Nogal eens worden hardlopers door familie, vrienden of vreemden gewaarschuwd dat ‘hardlopen slecht is voor je knieën’. Daar is echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden. In feite tonen studies juist aan dat hardlopen de gezondheid van de knie verbetert.

3. Hardlopen draagt bij aan je mentale gezondheid
Hardlopen maakt niet alleen gelukkiger, maar het kan ook helpen bij een depressie of angststoornis. Zo blijkt uit een Nederlands onderzoek dat hardlopen vergelijkbare effecten heeft als antidepressiva. Uit een ander onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen de fysieke symptomen van angst kan helpen om deze symptomen anders te interpreteren.

4. Hardlopen helpt bij het afvallen
Wat doet hardlopen met je figuur? Je weet dat je door beweging en training calorieën verbrandt. Hetzelfde geldt voor hardlopen. Maar let op. Als je daadwerkelijk gewicht wil verliezen, moet je meer calorieën verbruiken dan je inneemt. Dit zijn de basistips voor afvallen met hardlopen.

5. Hardlopen houdt je scherp, ook als je ouder wordt
Ben je bang dat je ‘het’ kwijtraakt als je ouder wordt? Regelmatig trainen zal je waarschijnlijk helpen om mentaal scherp te blijven. Uit dit onderzoek lijkt het zeer aannemelijk dat cardiotraining – zoals hardlopen – je hippocampus laat groeien. Dit deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor de opslag van informatie en ruimtelijk inzicht. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die 25.3 kilometer per week hardlopen, 40 procent minder kan hebben om te overlijden aan Alzheimer dan mensen die niet hardlopen.

6. Hardlopen vermindert het risico op kanker
Over de voordelen van hardlopen gesproken! Hardlopen geneest of voorkomt kanker helaas niet, maar er is genoeg bewijs dat het helpt bij het voorkomen van kanker. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds verkleint bewegen direct de kans op baarmoederhals-, borst- en darmkanker. Ook verkleint het indirect de kans doordat bewegen bijdraagt aan een gezond gewicht.

7. Hardlopen zorgt voor een betere nachtrust
Waar is hardlopen nog meer goed voor? Je nachtrust! Regelmatig bewegen is goed voor je slaap. Zo blijkt uit onderzoek. Je valt er beter door in slaap, maar het verbetert ook de kwaliteit van je slaap en je slaapt beter door. Wat wil een mens nog meer?

8. Hardlopen voegt jaren aan je leven toe
De voordelen van hardlopen houden nog niet op. Studies tonen aan dat hardlopen jaren toevoegt aan je leven. Zo vermindert hardlopen het risico op het overlijden door een hartaanval of beroerte, maar ook het risico op hart- en vaatziekten. Uit het meest recente onderzoek uit 2023 blijkt zelfs dat slechts 75 minuten hardlopen per week 12 jaar (!) aan je leven kan toevoegen. Zij vergeleken onder 4.400 proefpersonen een groep die minstens 75 minuten per week ging hardlopen en een groep die minder dan 10 minuten per week ging hardlopen.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Dit zijn 8 lichamelijke en mentale voordelen van hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.