Zo zorg je als hardloper goed voor je voeten
Een podotherapeut geeft advies: je voeten verdienen meer aandacht.

Waarom de juiste voetverzorging zo belangrijk is
‘Veel hardlopers vertrouwen te veel op hun hardloopschoenen en verwachten met een sterke schoen een slechte looptechniek te kunnen compenseren, maar dat werkt niet op de lange termijn. Een betere investering is voetverzorging’, vertelt Matthew Barkoff, podotherapeut uit New York. ‘Hardlopers zouden minimaal twee keer per jaar naar een podotherapeut moeten gaan.’

Tijdens een normaal bezoek zal een podotherapeut je voeten controleren op schimmels, wratten of likdoorns, en je teennagels op verkleuring of broosheid. Er wordt ook gekeken naar tekenen van slechte bloedsomloop en naar je loopstijl, wat kan helpen bij de keuze van hardloopschoenen. Als je vaker teennagels verliest tijdens het trainen of zwarte teennagels krijgt, kun je daar ook je nagels laten knippen. ‘Een podotherapeut heeft steriele apparatuur, wat belangrijk is als er ingegroeide teennagels of bloed onder de nagel zit.’

Ga met deze klachten naar een podotherapeut
De meeste lopers komen voor plantaire fasciitis en hielpijn bij Barkoff, twee blessures die vaak met elkaar in verband staan. Fascia plantaris is een weefselstreng die de hiel of de achillespees met de tenen verbindt. Bij elke stap die we zetten, komt er druk op die band te staan, vooral als je veel op harde oppervlakken loopt, zoals op straat. Probeer daarom zo vaak mogelijk op verschillende ondergronden te lopen.

Om problemen met de plantaire fascia te voorkomen, is het raadzaam als hardloper een warming-up te doen om de belasting rustig op te bouwen. Begin elke training met een wandeling en voorzichtig huppelen. Draai vervolgens de enkel in beide richtingen.

De juiste schoenen voor jouw voeten
De juiste hardloopschoenen zijn cruciaal, let daarom op deze dingen als je nieuwe hardloopschoenen koopt. Je wilt dragen wat comfortabel zit, maar ook wat past en de juiste hoeveelheid ondersteuning biedt. Te veel ondersteuning kan je voeten uiteindelijk verzwakken. Je wilt niet op kussens lopen, maar wel wat flexibiliteit in je schoen heb een beetje bounce.

Voelen je voeten gevoelloos aan tijdens het hardlopen, dan weet je dat je schoenen niet goed passen. Dit kan een teken zijn van het ’tarsaal tunnelsyndroom’, wanneer een zenuw aan de binnenkant van de enkel overbelast is. Goed passende hardloopschoenen en een goede steunzool kunnen helpen bij dit probleem.

Kun je met een enkelblessure ook naar podotherapeut?
Een podotherapeut kan kijken naar de algehele gezondheid van je voeten, een daar horen ook enkels bij. Sterke enkels zijn de sleutel tot goed hardlopen en blessurevrij blijven. Als je enkel gezwollen, gekneusd of pijnlijk is, kun je dus zeker contact opnemen met je podotherapeut.

Zo zorg je goed voor je voeten

  • Droog je voeten goed af na het douchen.
  • Controleer je voeten regelmatig op blaren, eelt en infecties.
  • Houd je teennagels kort zodat ze niet hard tegen de binnenkant van je schoenen komen. Dit helpt pijn en ingegroeide teennagels voorkomen.
  • Draag sokken die vocht afvoeren om ook blaren te voorkomen.
  • Doe regelmatig versterkende oefeningen voor je voeten.
  • Train ook je andere spieren, zoals de hamstrings en kuiten, om je voeten te beschermen en de impact te verminderen. Ook een sterke core kan helpen, doe dus regelmatig buikspieroefeningen.

Meer voetmassages
Massages zijn heel nuttig voor je voeten: ze kunnen helpen bij het herstel na een rondje hardlopen, vooral door de doorbloeding te verbeteren en de banden en pezen te helpen ontspannen. Je kunt de onderkant van je voet masseren door op een bal of bevroren waterfles te rollen. Buig ook de tenen zachtjes naar achteren en druk je duimen in de onderkant van je voet voor een diepe massage. Gebruik tot slot twee vingers om je achillespees te masseren.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Zo zorg je als hardloper goed voor je voeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.