Stijve kuiten tijdens of na het hardlopen: dit kun je doen voor herstel en preventie
Van beginners tot topatleten (en alles ertussenin), we hebben allemaal baat bij het goed verzorgen van onze kuiten.

Stijve kuiten tijdens of na het hardlopen: we maken het allemaal wel eens mee. Of je nou beginnende hardloper bent of topatleet (of iets daar tussenin), de spieren in je kuiten hebben flink wat te verduren met elke stap die je zet. Niet zo gek dus dat je last krijgt van stijve kuiten. Maar wat kun je er zelf aan doen? Kun je stijve kuitspieren voorkomen? En wanneer is het niet alleen stijfheid, maar ligt er een blessure op de loer?

Wat is de oorzaak van stijve kuiten?
Er zijn verschillende oorzaken voor stijve kuiten tijdens of na het hardlopen, daarom zal waarschijnlijk elke loper er wel eens last van hebben. Draag je nieuwe loopschoenen die qua demping of hakhoogte anders zijn dan wat je gewend bent? Of heb je voor het eerst in het bos gelopen terwijl je altijd op asfalt loopt? Dan zullen je spieren hier op reageren. Ook een pittige interval- of heuveltraining of een (te) snelle verhoging van de trainingsomvang kunnen voor extra spierspanning zorgen. Naast het hardlopen zelf kunnen ook andere factoren voor stijve kuiten zorgen, zoals veel traplopen of langdurig staan.

Blijf je last houden van stijve kuiten, ook na het toepassen van onderstaande tips? Dan vind je de oorzaak voor de stijfheid wellicht in je loopstijl en houding. Een loopanalyse in een speciaalzaak of bij een hardlooptrainer kan je helpen.

Hoe krijg ik mijn kuiten soepel?
Stijve kuiten na het hardlopen kunnen erg vervelend zijn. Een massage (bijv. met een massage gun of foamroller) kan helpen om de ophoping van melkzuur in je spieren te verminderen. Ook warmte (bijv. in een lekker warm bad) en speciale compressiekousen kunnen de doorbloeding verbeteren waardoor je sneller van de pijn afkomt. Rekoefeningen voor je kuiten zijn erg belangrijk, ook om blessures te voorkomen. Doe deze oefeningen regelmatig, zeker als je vaker last hebt van stijve kuiten.

Wat te doen tegen stijve kuiten?
Heb je vaker last van stijve kuiten? Dan is het een goed idee om ook aan de preventie te werken. Met deze tips voorkom je ook dat de stijfheid erger wordt en uiteindelijk een pijnlijke blessure wordt:

  • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down
  • Heb je net een pittige snelheidstraining afgewerkt? Geef je spieren dan minimaal één dag rust of ga voor een kort en rustig rondje.
  • Maak het rekken van je kuiten onderdeel van je dagelijkse routine, bijvoorbeeld 2x per dag tijdens het tandenpoetsen. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet.
  • Zorg voor variatie in je training en de ondergrond waarop je loopt. Altijd maar op asfalt lopen kan bij blessuregevoelige lopers voor problemen zorgen, zoek daarom ook af en toe schelpenpaden of het bos op om je spieren en pezen te laten wennen.
  • De juiste krachtoefeningen voor je kuiten zijn niet alleen ideaal om de pijn te voorkomen, ze maken je zelfs sneller.

Hoe voelt overbelasting van de kuit?
Heb je de laatste tijd je trainingsomvang sterk verhoogd? Dan heb je wellicht niet alleen last van stijve kuiten, maar voel je ook een zeurende pijn bij het lopen. Dit kan een teken zijn van overbelasting. Is je kuit ook gezwollen of voelt warm aan? Doe het dan vooral rustig aan. En lees je meer over hoe je van de meest voorkomende kuitblessures afkomt.

Voel je tijdens het hardlopen plotseling een scherpe pijn? Dan is er een grote kans dat je je kuitspier hebt gescheurd. Deze veelvoorkomende blessure wordt ook wel zweepslag genoemd omdat het precies zo voelt. Met voldoende rust kun je meestal binnen vier tot acht weken herstellen van een zweepslag.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Stijve kuiten tijdens of na het hardlopen: dit kun je doen voor herstel en preventie
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.