Drink je dagelijks koffie? Dít gebeurt er met je huid
We horen weleens dat koffie acne kan verergeren, maar is dat wel écht zo?

Hardlopers zijn gek op twee dingen: kilometers maken en koffie. Dat alcohol en fastfood een negatief effect hebben op de huid, is algemeen bekend. Voor voedingsmiddelen als spinazie, vette vis, blauwe bessen en avocado is het tegenovergestelde weer het geval. Maar onder welke categorie valt jouw dagelijkse bakkie pleur voor je training (en daarna) eigenlijk? Dit zijn de gevolgen van koffie op je huid.

Drink jij dagelijks koffie? Dit gebeurt er met je huid
De negatieve effecten
Oké, sorry koffieleuten, maar we zullen er niet omheen draaien: er zitten veel voordelen aan het laten staan van je je dagelijkse bakkie koffie. Waarom? De cafeïne in koffie kan je hormoonspiegel namelijk uit balans brengen én de aanmaak van cortisol – het stresshormoon – juist op gang brengen. We weten allemaal dat stress geen positief effect heeft op je sportprestatie, maar dat geldt hetzelfde voor je huid. Houd ook in je achterhoofd dat cafeïne vochtafdrijvend werkt. Zorg dus dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven – ook cruciaal voor een gezonde huid.

Daarnaast vermindert jouw kopje koffie de productie van collageen, een soort eiwit dat je huid elastisch, gezond en mooi houdt. Maar collageen speelt ook een rol in het gezond en soepel houden van de pezen en spieren in je lichaam, wat weer van belang is om blessurevrij te blijven.

Dus de cafeïne, maar ook de melk en suiker in je latte kunnen een negatief effect hebben op je huid. Wil je de kans op acne verminderen, kun je het beste een cafeïnevrije koffie zetten, een plantaardig alternatief op melk kiezen en je geliefde siroop of klontje suiker laten staan.

Positieve effecten
Máár, gelukkig is er ook nog een tegengeluid. Volgens voedingsdeskundige Ruthie Mosseri heeft koffie namelijk ook een positief effect op je huid. Koffie bevat namelijk ook een hoop antioxidanten die veroudering van onze cellen, ontstekingen en oxidatieve schade voorkomen. Bovendien kan het de gezondheid van het hart ondersteunen, wat ook weer een positief effect kan hebben op de huid omdat dat de bloedcirculatie verbetert.

Aanbevolen hoeveelheid
Betekent dat dat je liters koffie op een dag kunt drinken? Helaas. Hoeveel koffie je het beste kunt drinken, hangt een beetje van jezelf af. Als je erg gevoelig bent voor cafeïne (snel last van stress, een gevoelige huid of buikpijn), dan kun je het beste 1 of 2 kopjes per dag drinken. Ben je niet zo gevoelig voor cafeïne, dan kunnen dat er best wat meer zijn. Maar, zorg dus wel dat je genoeg water blijft drinken en gezond blijft eten om je stralende huid te behouden.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Drink je dagelijks koffie? Dít gebeurt er met je huid
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.