Dit is het effect van te weinig eten bij sportende mannen
Deze signalen wijzen op een energietekort bij mannen.

Eet jij misschien (al dan niet bewust) te weinig en ben je benieuwd naar de mogelijke effecten? Ook bij mannen zijn er signalen die wijzen op een energietekort. Runner’s World zocht het voor je uit.

Dit is het effect van te weinig eten bij sportende mannen
Voorheen werd gedacht dat eetstoornissen vooral voorkomen bij vrouwen. Maar steeds meer wordt er ook gekeken naar het effect van een verstoord eetpatroon bij mannelijke atleten. De term female athlete triad werd dan ook vervangen voor RED-S: een stoornis waarbij de energie-inname minder is dan het energieverbruik. Bij vrouwen uit zich dit al snel in een verstoorde menstruatiecyclus, maar ook bij mannen zijn er signalen die wijzen op een energietekort.

RED-S
RED-S staat voor relative energy deficiency in sport. Kortweg komt het erop neer dat er minder energie binnenkomt dan nodig is om je (sport)activiteiten te doen en de normale lichamelijke processen te laten functioneren. Dit kan bewust, als je bijvoorbeeld probeert om af te vallen, maar het kan ook onbewust gebeuren. Als je bijvoorbeeld niet in de gaten hebt dat je eigenlijk meer zou moeten eten.

Krijg je gedurende een langere periode (een aantal weken of zelf maanden) minder energie binnen dan je lijf nodig heeft voor je sport en je normale basale processen, dan kan er zoiets ontstaan als RED-S. Met allerlei nare gevolgen.

6 signalen dat je te weinig eten binnenkrijgt

This is going to win!
Vrijwel elke loper die afvalt zal in eerste instantie sneller gaan lopen. Je hoeft immers minder gewicht mee te sjouwen. Maar er is altijd een kantelpunt waarop minder gewicht niet meer zorgt voor betere prestaties. Ofwel door het ontstaan van blessures, ofwel door de vermindering van spiermassa of simpelweg omdat iemand minder goed kan trainen door een gebrek aan energie.

Gevolgen van te weinig eten
Je lijft heeft – naast de energie om hard te lopen – ook energie nodig om gezond te blijven. Sterke botten, een goed functionerende stofwisseling en warmtehuishouding, spieren en pezen die kunnen herstellen, een goede weerstand en ook een goede mentale gezondheid: al deze processen vragen om energie.

Als er langdurig te weinig energie in wordt genomen gaat het lijf prioriteit geven aan de belangrijkste processen (zoals het functioneren van het hart) en komen andere processen (zoals de aanmaak van nieuwe botmassa) op een lager pitje te staan.

Dit merk je wel..
Als je te weinig energie binnenkrijgt kan je daar verschillende gevolgen van verwachten. Dingen die je zelf daadwerkelijk op kan merken: verminderde nachtrust (wakker worden van de honger) of nachtelijke zweetaanvallen, vaker ziek zijn, meer gedachten rondom eten (eventueel obsessief), vermoeidheid, minder/geen zin om te trainen, meer zin om te snacken en snaaien en minder goed kunnen stoppen met eten, sombere gedachten, minder libido en het sneller koud hebben.

Dit moet je weten als je wil afvallen met hardlopen

Dit merk je niet…
Daarnaast zijn er een aantal zaken die je pas na een tijdje zult merken of helemaal niet direct zult merken maar wel plaatsvinden. Het gaat dan om verminderde botdichtheid (met een hoger risico op stressfracturen of botbreukjes), verminderd herstel (meer kans op spier- en peesblessures) en verminderd testosteron.

En nu?
Ben je bang dat je te weinig energie binnenkrijgt of vind je het moeilijk om meer te gaan eten? Neem dan contact op met een diëtiste en/of spreek erover met je trainer. Langdurige progressie als hardloper vraagt om voeding die jou voorziet in alle energie die je nodig hebt. Alleen dan kan je vooruit blijven gaan als atleet en je risico op blessures en een verminderde (mentale) gezondheid verkleinen.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Dit is het effect van te weinig eten bij sportende mannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.