Herken jij deze symptomen? 8 tekenen dat je lichaam ongezond is
Bij sommige symptomen moet je direct naar de huisarts.


Voel je je de laatste tijd niet zo lekker? Je lichaam kan op verschillende manieren duidelijk maken dat er iets aan de hand is. Je moet het alleen wel herkennen. Wij hebben daarom acht tekenen dat je ongezond bent op een rijtje gezet.

1. Je valt in korte tijd veel af
Verlies je onbedoeld en zonder reden ineens veel lichaamsgewicht? Dan kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Zo kan het zijn dat je lichaam meer energie en voedingsstoffen gebruikt, omdat het energie nodig heeft om je beter te maken. Dit kan komen door een te snel werkende schildklier, COPD, hartfalen, kauw- of slikproblemen of zelfs kanker. Ga hiervoor direct naar de huisarts.

2. Je bent vaak ziek
Heb je een goed werkend immuunsysteem? Dan herkent die op tijd de ziekteverwekker en gaat die gelijk aan de slag om deze onschadelijk te maken. Je wordt dan minder snel en vaak ziek. Een sterk immuunsysteem is afhankelijk van erfelijkheid, leeftijd, geslacht, hormonen en leefstijl. Je kunt simpelweg dus gewoon pech hebben en vaak ziek zijn zonder dat dit iets zegt over je gezondheid, maar je kunt het ook veroorzaken door je levensstijl. In dat laatste geval kan dit dus een teken zijn dat je ongezond bezig bent.

3. Druk en pijn op borst
Druk en pijn op de borst kunnen heel eng zijn, maar het hoeft niet gelijk iets te betekenen. Zo kun je dit ervaren na een iets te intensieve training of tijdens of na een griep of verkoudheid. Maar trekt de pijn of druk niet weg en ben je misselijk of heb je koorts? Dan kan dit duiden op een hartaandoening, astma of longontsteking. Bel in dit geval direct de huisarts.

4. Je urine heeft een vreemde geur of je plast bloed
Ben je gezond en goed hydrateert? Dan stink ‘normale’ urine niet en heeft een lichtgele kleur. Maar is dit niet het geval – en heeft je urine vreemde geurtjes of plas je bloed? Dan kan is dit een teken dat je naar de huisarts moet. Geen paniek! Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken. Zo is het mogelijk dat je plas stinkt door asperges, vis, uien, knoflook, spruitjes, koffie en voedsel met kerrie. Is dit niet het geval? Als je plas zo ruikt of eruitziet, is het tijd om naar de dokter te gaan.

5. Er zit bloed in je ontlasting
Over wc-bezoekjes gesproken: ook je ontlasting kan veel over je gezondheid zeggen. Zo zijn Ernstige buikklachten, diarree, verstopping of bloed in de ontlasting tekenen dat er iets niet goed gaat. Herkenbaar? Neem dan even contact op met je huisarts.

6. Je nagels zien er niet goed uit
Je nagels kunnen een afspiegeling van je gezondheid zijn. Zo kunnen bruinachtige strepen een mogelijke oorzaak zijn van melanoom, witte lijnen een tekort aan voedingsstoffen, holle nagels een teken van bloedarmoede of tekort aan ijzer en regelmatig broze of droge nagels eventueel hypothyreoïdie (langzaam functionerende schildklier). Ook kan een halve maan duiden op nierfalen of leverziekten, rode strepen op hartkwalen, putjes op psoriasis en ronde of bolle nagels op longproblemen. Raadpleeg hiervoor de huisarts.

7. Je bent erg moe
Het is logisch dat je na een drukke dag of intensieve trainingen moe bent. Maar voel je je vaak heel moe? Dan kan er meer aan de hand zijn. Dit zijn de zes mogelijke oorzaken van vermoeidheid.

8. Je hebt kapotte, schrale of droge lippen
Er kunnen verschillende onschuldige redenen zijn waarom je lippen niet in topvorm zijn, maar het kan ook duiden op een tekort aan b-vitamines. Vaak heb je dan ook soortgelijk uitziende uitslag rond de mond – en meestal komt dit door een B12-tekort.

Voel je je niet lekker? Of heb je last van andere symptomen waar je je zorgen overmaakt? Ga dan altijd voor de zekerheid naar de huisarts.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Herken jij deze symptomen? 8 tekenen dat je lichaam ongezond is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.