Met deze vetertechnieken zitten jouw schoenen altijd goed!
Want gewoon je veters door ieder gaatje rijgen is lang niet altijd optimaal

Zitten jouw veters nog precies zo door de gaatjes geregen zoals je ze uit de doos hebt gehaald? Dat werkt in principe prima voor de meeste hardlopers. Met je normale schoenen doe je dat waarschijnlijk ook. Wanneer je echter last krijgt van drukpunten in je schoen, is de kans groot dat je dat (deels) kunt verhelpen door de veters in je schoen anders te rijgen. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Je veters hebben invloed op hoe je schoen zit
Een hardloopschoen bestaat vaak uit een mesh bovenwerk waarbij de veters bepalen hoe strak het bovenwerk aansluit op je voet. Trek je de veters hard aan, dan zit je schoen strak om je voet. Doe je dat niet, dan zit je schoen wat losser. Een strakke schoen voel je op de ene plek waarschijnlijk meer knellen dan op een andere plek. Dat is een drukpunt en daardoor ontstaan blaren of zelfs voetblessures. Door je veters anders door je schoen te rijgen, kun je de druk anders verdelen, waardoor je schoen beter aansluit en dus comfortabeler zit. Zo verminder je de kans op blaren en bovendien is een gelijkmatigere stress op het bovenwerk ook beter voor de levensduur van je schoen.

Zo lus je je veters met een brede voorvoet
Wanneer je voorvoet wat breder is, krijg je tijdens het hardlopen waarschijnlijk snel last van de zijkanten van je voet. Dat komt doordat de schoen bij jouw brede voorvoet vooral op die plek trekt. Dat is een drukpunt op je voet en daar kun je last van krijgen. Dit los je op door de gaatjes ter hoogte van dat drukpunt over te slaan. In plaats van de veter schuin over de schoen te lussen, haal je hem een gaatje naar boven. Zo geef je je voet op die plek meer ruimte en verdeel je de druk dus beter.

Zo lus je je veters met een hoge wreef

Wanneer je wreef wat hoger is, zal je daar waarschijnlijk je schoen voelen knellen. Dat knelpunt kun je wegnemen door daar juist geen veter te spannen. Zo ontspant dat deel van je schoen en heeft je voet daar wat meer ruimte. Experimenteer met hoeveel lusjes je overslaat totdat de schoen helemaal goed zit. De laatste twee lusjes wil je meestal wel gebruiken omdat anders de veters bij langere afstanden in je enkel gaan drukken.

Gebruik het laatste gaatje in je schoen bij een wegglijdende hak
Veel hardlopers hebben last van een wegglijdende hak, de bron van veel hielklachten. Daar hebben schoenenfabrikanten al lang iets op bedacht, alleen weet nog lang niet iedereen van deze oplossing. Misschien heb je jezelf al eens afgevraagd waar dat laatste gaatje in je hardloopschoen voor is. Nou, dat is er om een wegglijdende hak te voorkomen en we noemen het ook wel een ‘heel lock’; een manier om je hak vast te zetten. Maak een lusje en rijg daar je veters door zoals in bovenstaand filmpje. Zo wordt je hak strak achterin de schoen getrokken en glijdt je voet niet langer weg. Zo kun je dus een hoop blaren aan je voet voorkomen.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Met deze vetertechnieken zitten jouw schoenen altijd goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.