In welk tempo moet ik uitlopen?
Door langzaam uit te lopen na een snelle training kun je spierpijn voorkomen. Helaas vertraagt dit ook de aanvulling van je glycogeenvoorraad in je spieren.

Na een intensieve training is een goede cooling-down erg belangrijk. Het lichaam moet weer tot rust komen, waardoor de spieren beter kunnen herstellen.

Waarom uitlopen belangrijk is
Door uit te lopen na een snelle training kun je je hartslag weer laten zakken naar een normale hartslag in rust. Op die manier sluit je je training goed af en heb je de rest van de dag niet last van ‘een opgejaagd gevoel’. Daarnaast kan het uitlopen spierpijn voorkomen, doordat je je lichaam even de tijd geeft om afvalstoffen af te voeren. Nadeel is dat dit – door de langere duur – ook de snelle aanvulling van je glycogeenvoorraad in je spieren vertraagd.

Vul brandstoffen aan na je training
Daarom is het belangrijk om vervolgens een mix van eiwitten en koolhydraten te eten. Op die manier kunnen je spieren herstellen den de voorraad glycogeen weer aanvullen. Je zou eens kunnen proberen een volkoren pannenkoeken met Bulgaarse yoghurt en zwarte bessen te eten. De pannenkoeken zorgen voor de koolhydraten, de Bulgaarse yoghurt zit boordevol eiwitten en de zwarte bessen zijn een prima bron van antioxidanten. De ideale mix om je brandstoffen aan te vullen.

Maar in welk tempo moet je uitlopen?
Doel van het uitlopen is dus weer je hartslag weer normaal te krijgen. Dit kun je het makkelijkste bereiken door je lichaam minimaal in te spannen, dus met een rustig looptempo. Een makkelijke manier om te controleren of je niet te hard loopt, is om te kijken of je nog normaal kunt praten tijdens het lopen. Lukt dat niet? Dan loop je te snel en moet het langzamer.

Zoek hotels en meer ...

In welk tempo moet ik uitlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.