Dit zijn de beste drankjes voor lopers
Wat kunnen lopers beter drinken: thee of koffie, water of sportdrank? Wij zochten het uit.

Als je een goede loopprestatie neerzet is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Daarbij hoort natuurlijk een goede voeding bij en dat is natuurlijk meer dan alleen eten. In dit artikel lees je wat je beter wel (en niet) kunt drinken voor of na je sportieve prestatie.

Zowel voor als na het hardlopen is het erg belangrijk dat je je voldoende drinkt. Maar welk drankje is nu goed voor je en net zo belangrijk: welke niet? Dit zijn de belangrijkste tips voor drinken die je beter (niet) kunt laten staan.

Thee of koffie?
Deze strijd is onbeslist, want beide leveren je een dosis prestatie bevorderende cafeïne en een fikse hoeveelheid antioxidanten. Misschien moet je kijken naar andere effecten om je favoriete keuze te maken. Theedrinkers hebben doorgaans een lagere BMI, smallere taille en een lager vetpercentage. Wie regelmatig koffie drinkt heeft minder last van diabetes, hart- en vaatziekten en Alzheimer.

Drink drie kwartier voordat je gaat lopen thee of koffie en profiteer van de cafeïne.

Water of sportdrank?
Om je te behoeden voor uitdroging is puur, caloriearm water je eerste keuze. Maar als je een duurloop gaat doen en onderweg energie nodig hebt, is een sportdrank je favoriet. Die bevatten belangrijke mineralen (natrium, kalium) en koolhydraten. Deze bevorderen de waterabsorptie in je lichaam en kunnen vermoeidheid voorkomen. Kalium zorgt ervoor dat je lichaam het vloeistof zo nodig vasthoudt en reguleert je dorstgevoel.

Water is altijd goed.

[ads-quote-centerSportdrank is goed voor langere sportprestaties.[/ads-quote-center]
Sportdranken beginnen pas een rol te spelen vanaf een uur hardlopen. Je kunt zelfs sportdrankjes door je mond spoelen en uitspugen, zonder calorieën binnen te krijgen en toch te kunnen profiteren van de prestatie bevorderende eigenschappen.

Chocolademelk versus wijn (of bier)
Het is echt waar: wijn en bier kunnen gunstige effecten teweegbrengen. Toost pas na het herstel van je wedstrijd op die mooie prestatie, nadat je met voldoende koolhydraten en eiwitten je lichaam hebt aangevuld. Dat kan bijvoorbeeld prima met chocolademelk, zitten voedingsstoffen die zorgen voor een betere spieropbouw dan een drankje met alleen koolhydraten.

Kies voor chocolademelk na snelheidswerk of een lange duurtraining. Beperk je alcoholconsumptie tot een of twee glazen per dag.

Kersensap of bietensap?
Deze kleurige en kwieke drankjes zijn perfect voor hardlopers. Dankzij de kersen krijg je antioxidanten binnen die ontstekingen afremmen en je herstel bevorderen. Voor een training kan bietensap, dankzij de aanwezige nitraat je bloedsomloop stimuleren en zo je prestaties bevorderen. Beperk het gebruik, want de langetermijneffecten zijn nog onvoldoende bekend.

Gebruik beide drankjes vooral in perioden van zware trainingen, de bietensap bij voorkeur anderhalf uur voor je training.

Kokoswater of esdoornsap?
Het al behoorlijk trendy kokoswater kreeg dit jaar concurrentie van esdoornsap (maple water). Kokoswater bevat minder koolhydraten dan een doorsnee sportdrankje. Esdoornwater is de grote onbekende. Het smaakt niet al te zoet, bevat slechts 60 tot 100 kilocalorieën (per liter) en een snufje mineralen.

Herstel na een training met kokoswater en kies voor esdoornsap tijdens kortere trainingen.

Zoek hotels en meer ...

Dit zijn de beste drankjes voor lopers
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.