Waarom het belangrijk is om te blijven hardlopen in stressvolle tijden
Onderzoek toont aan dat je door te sporten beter om kan gaan met onaangename situaties

Als het leven om welke reden dan ook op zijn kop staat, vinden sommige lopers houvast in hun hardlopen. Anderen doen juist het tegenovergestelde. Hardlopen wordt op een laag pitje gezet, om al hun tijd en mentale energie te besteden aan de huidige crisis. Uit onderzoek naar lichaamsbeweging en stress blijkt dat blijven bewegen helpt. In tijden van problemen op het werk, noodsituaties in de familie en relatieproblemen helpt hardlopen om de stressfactoren als minder ernstig te ervaren. Uiteindelijk doorsta je daarmee de onaangename situatie met een betere fysieke en mentale gezondheid.

De eenvoud van het hardlopen
Bij een studie aan de universiteit van Maryland keken twee groepen mensen naar schokkende beelden. De groep die vooraf een training van een half uur had gedaan, had lagere angstniveaus dan de mensen die eerst een half uur stil hadden gezeten. Hardlopers voelen over het algemeen intuïtief aan wanneer ze in hectische tijden moeten gaan lopen, om enige schijn van routine te behouden. Dit levert een korte onderbreking van de aandacht voor je zorgen. Door de eenvoud van het hardlopen, de ene voet voor de andere zetten, meer is het niet, heb je ruimte in je hoofd om over dingen na te denken. Dat geeft je het gevoel dat je niet de volledige regie over je leven bent verloren.

Ga de deur uit op dagen dat je het moeilijk hebt
Wat belangrijk is aan dit onderzoek, is de vergelijking tussen de activiteitsniveaus van de proefpersonen en hun herinnering aan stressfactoren uit de echte wereld. De conclusie bevestigde wat de onderzoekers al vermoedden. Het helpt om de deur uit te gaan op dagen dat je het moeilijk hebt. Dat is de sleutel om zo’n dag niet zo slecht te laten lijken. In hetzelfde onderzoek werd aan meer dan 2000 volwassenen gevraagd om acht dagen lang hun lichaamsbeweging bij te houden en stressvolle situaties op te roepen. Dit kon van alles zijn: ruzies met anderen, of juist het vermijden daarvan, discriminatie, stress op het werk, thuis of op school, en stress waarbij een familielid of goede vriend betrokken was. Op grond van de verzamelde gegevens werden de correspondenten verdeeld in twee groepen. Voor de eerste groep werd onderscheid gemaakt tussen actieve en minder actieve mensen. De tweede groep werd verdeeld in hoe de mensen hun stressniveaus herinnerden op dagen dat ze trainden en dagen waarop ze dat niet deden.

Ook voordelen op de lange termijn
De onderzoekers hebben specifiek gemeten wat bekend staat als negatieve affectiviteit. Dit is hoe je onaangename gebeurtenissen emotioneel ervaart. Een laag negatief affect staat over het algemeen gelijk aan emotionele stabiliteit. Je ervaart onaangename situaties maar wordt er niet door overweldigd. Dit is niet alleen goed voor op het moment zelf – je dag wordt niet verpest omdat je baas tegen je schreeuwde – maar ook op de lange termijn. Je zult minder snel last krijgen van de gezondheidsgevolgen van frequente schommelingen in je bloeddruk en stresshormoon niveaus. Om vast te leggen welke proefpersonen een laag negatief affect hadden als reactie op stressvolle gebeurtenissen, lieten de onderzoekers ze beoordelen in welke mate – van ‘helemaal niet’ tot ‘altijd’ – een stressor hen boos, verdrietig, beschamend, nerveus of angstig maakte.

Sporters reageren minder op stress
Er was geen verschil tussen hoe vaak actieve en minder actieve proefpersonen stressvolle dagen hadden. Een opmerkelijk verschil was wel dat op dagen met veel stress, het negatieve affect van de regelmatige sporters 14 procent lager was dan dat van de andere proefpersonen. Dat wil zeggen, dat de sporters aanzienlijk minder gekwetst werden voor dezelfde onaangename situaties of gebeurtenissen. Volgens hoofdonderzoeker Eli Puterman komt dit waarschijnlijk door de combinatie van minder heftig reageren als stressfactoren optreden en dat sporters aan het einde van de dag de stress zich niet meer als ernstig herinneren. In ons brein worden herinneringen constant herschreven. Wanneer je maar vaak genoeg blij of kalm wordt door inspanning, interpreteer je de stressor misschien als minder impactvol. En herinner je hem later dus ook als minder stressvol.

Er is een groeiende consensus dat lichaamsbeweging het proces versterkt dat een blijvende veerkracht tegen stress verleent. Dit fenomeen heeft vermoedelijk een verband met structurele hersenveranderingen, zoals de groei van en een betere verbinding tussen neuronen, veroorzaakt door hardlopen en andere vormen van aerobe inspanningen.

Hardlopers zijn beter bestand tegen stressvolle situaties
Als hardloper ben je dus beter bestand tegen stressvolle situaties. Probeer daarom op een stressvolle dag, hoe ernstig deze ook is, je hardloopschoenen aan te trekken. De onderzoekers ontdekten dat het negatieve affect van de proefpersonen 17 procent lager was op de dagen dat ze sportten. Regelmatige sporters hadden dit voordeel altijd, ongeacht wanneer ze getraind hadden. Dit in tegenstelling tot de minder actieve mensen. Zij kregen de grootste boost in het omgaan met stress kort nadat ze hadden getraind. Naarmate er meer tijd verstreek sinds hun laatste training, nam hun emotionele stabiliteit steeds verder af.

Een geheim wapen in moeilijke tijden
Het loont dus de moeite om op stressvolle dagen ruimte in je agenda te maken om te gaan hardlopen. Het is nog beter om vaste momenten vast te leggen. Want als je gestrest bent, heb je al snel het gevoel nergens tijd of energie voor te hebben. Je hoeft ook helemaal niet moeilijk te doen met ingewikkelde trainingsvormen. Gewoon de deur uit en in een gemoedelijk tempo een paar gemakkelijke kilometers lopen doet al wonderen. Beschouw dat als jouw geheime wapen om met moeilijke tijden om te gaan.

Zoek hotels en meer ...

Waarom het belangrijk is om te blijven hardlopen in stressvolle tijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.