Verbeter je humeur met deze tips
Uit onderzoek blijkt dat dit tijdperk veel invloed heeft op ons humeur. Met deze tips verbeter je je gemoedstoestand.

Veel mensen zijn door de regels vanuit de overheid hun gevoel voor dag kwijt. Dit heeft gevolgen voor de gemoedstoestand, waardoor je je soms verveeld en verdrietig kan voelen. Maar hier kunnen we wat aan doen! Verander je trainingsroutine en zorg ervoor dat je veilig kan blijven trainen.

Heb jij het gevoel dat je gemoedstoestand is gewijzigd in het COVID-19 tijdperk?

Onderzoek naar gemoedstoestand in het COVID-19 tijdperk
Een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience, concludeerde dat nieuwe, maar vooral diverse veranderingen zijn verbonden aan hogere niveaus van geluk. Dit leidt op zijn beurt tot meer hersenactiviteit.

De onderzoekers onderzochten 132 mensen tussen de 18 en 31 jaar die in New York of Miami wonen. De deelnemers werden gedurende 3 tot 4 maanden continue gevolgd en kregen om de dag op willekeurige tijdstippen korte vragenlijsten toegestuurd om hun emotionele toestand te boordelen.

De onderzoekers ontdekte dat op dagen dat de deelnemers ergens naar toe konden, zoals even naar buiten of ergens heen gingen, zichzelf gelukkiger voelden. Ze beoordeelde hun gemoedstoestand als ontspannen, gelukkig, opgewonden en uitgelaten.

Het effect van hersenactiviteit op je gemoedstoestand
Om het effect op de hersenactiviteit te kunnen bepalen, stemde ongeveer de helft van de deelnemers ermee in om een MRI-scan te maken in een laboratorium. Uit de neuroimaging (een verzameling van verschillende technieken die worden gebruikt om de structuur of functie van hersengebieden in beeld te brengen) werd ontdekt dat degene met de meeste blootstelling aan diverse ervaringen en de sterkste gevoelens hadden, meer hersenactiviteit hadden in de hippocampus en in het striatum. Deze hersengebieden zorgen ervoor dat je nieuwe ervaringen kan verwerken.

‘Ons werk suggereert dat nieuwe en diverse ervaringen gekoppeld zijn aan positieve emoties. De hersenen kunnen een verlangen creëren om meer te gaan verkennen.’ vertelde co-auteur Aaron Heller Ph.D, assistent en professor aan de universiteit van Miami aan Runner’s World. ‘We voelen ons gelukkiger als we afwisseling hebben in onze dagelijkse routines, we zullen eerder op zoek gaan naar nieuwe ervaringen als we in een positieve bui zijn.’

Creëer diversiteit in je dagelijkse routine
Hoewel deze studie in de voordagen van de pandemie werd uitgevoerd, zei Heller dat het mogelijk is om dezelfde resultaten te bereiken zonder nieuwe plaatsen te bezoeken. Je kan dezelfde hersenactiviteit hebben als je thuis bent of wanneer je naar buiten gaat om te gaan hardlopen.

‘Ons vermogen om fysiek te bewegen wordt beperkt door de 1,5 metersamenleving, maar het is nog steeds mogelijk om diversiteit te creëren in de ervaringen waar je controle over hebt’, zei hij. ‘Verkennen kan betekenen dat je een nieuwe weg inslaat als je gaat hardlopen of afwisseling wilt aanbrengen in wat je kijkt of leest of met wie je contact hebt’. Zelfs muziek afspelen die je al een tijdje niet hebt geluisterd of met een oude vriend afspreken, kan een manier zijn om routine op te frissen’, voegt hij eraan toe.

‘Hoewel onze studie de voordelen onderzocht die in verband staan met nieuwe ervaringen, suggereert ons werk dat het ook lonend kan zijn als je jezelf blootstelt aan bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen die je de laatste tijd niet hebt gehad’, zegt hij.

Zoek hotels en meer ...

Verbeter je humeur met deze tips
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.