6 manieren om de invloed van alcohol op je hardlooptraining te beperken
Te diep in het glaasje gekeken? Zo maak je toch een succes van je training!

De kater komt later. Heb je gisteravond iets te diep in het glaasje gekeken? Dan weet je gewoon dat er een grote kans bestaat dat je je de volgende dag niet zo fit voelt. Dat te veel alcohol invloed heeft op je geplande run van die volgende ochtend hoeven we je vast niet meer te vertellen. Dat er manieren zijn om die negatieve effecten van alcohol op je hardloopprestaties van de dag erna wat te beperken, misschien wél!

Dit doet alcohol met je lichaam
Allereerst nog even een opfriscursus over de invloed van te veel drinken op het lichaam van een hardloper. Te veel alcohol heeft als direct effect dat je minder goed slaapt en tijdelijk ook minder goed in staat bent je glycogeen-voorraad aan te vullen, twee essentieel dingen voor je duurvermogen. Daarnaast kan het je vatbaarder maken voor blessures, omdat het niveau van het stresshormoon cortisol in het bloed – na wat wijntjes te veel – aanzienlijk toeneemt. Cortisol heeft al vervelend effect dat het je vermogen om te herstellen vertraagt. Niet handig.

Wat kan je doen om de invloed van alcohol op je run te beperken? Runner’s World zocht het voor je uit:

1. Blijf gehydrateerd
Alcohol werkt net zoals een plaspil, het zorgt ervoor dat je minder ADH hormoon aanmaakt en vergroot de productie van urine. Kortom: je moet vaker plassen. En vaker plassen betekent een grotere kans op uitdroging, wat weer invloed heeft op je run. Advies: drink voldoende water voor- en nadat je aan de alcoholische drank gaat. Het afwisselen van een alcoholisch drankje met een glas water kan al een groot verschil maken in je hydratatie en ook voor hoe je je de volgende ochtend voelt.

2. Kies verstandig
Zin in een drankje? De ene cocktail is de ander niet, maar probeer je suikerinname ietwat te beperken door te kiezen voor bijvoorbeeld een droge wijn. Voornamelijk dranken zoals bier, cocktails en shotjes bevatten enorme hoeveelheden aan suikers die je bloedsuikerspiegel laten schommelen. Gevolg: energie-dips, cravings en een verminderde concentratie. Niet echt een goed recept voor een lekkere run. (Of voor je gespreksvaardigheden de avond zelf (hint)… )

3. Vul je herstel aan
Op het moment dat je toch meer hebt gedronken dan normaal, neem dan wat mariadistel (Silybum marianum). Dit kruidensupplement werkt als een antioxidant en het is aangetoond dat het je lever beschermt tegen de schadelijke effecten van alcohol. De moeite waard dus om in je feestroutine op te nemen.

4. Omarm elektrolyten
Naast water spelen elektrolyten een belangrijke rol om je vochthuishouding op peil te houden. Alcohol zorgt ervoor dat je sneller elektrolyten kwijtraakt, maar die zijn essentieel voor je vochtbalans. Advies: neem wat elektrolyt-tabletten mee, of – als dat wat te veel van het goede is- neem ze voor- en na het feestje in met een glas water. Kokoswater is ook goed, dat bevat namelijk van nature aanwezige elektrolyten.

5. Vul je maag
Eten voordat je los gaat op de Gin-tonics kan je helpen om de afgifte van alcohol in je bloed te vertragen. Idealiter ga je gewoon aan de wijn bij het eten, maar op een feestje zou het al goed zijn als je steeds iets eet voordat je wat drinkt. Op tijd eten is sowieso beter dan drinken op een lege maag en je vervolgens vergrijpen aan vette hap bij de grote gele M voordat je naar huis gaat.

6. Ban de burger
Toch een monsterlijke honger na een nachtje feesten met de nodige drank? Kies dan op z’n minst voor een maaltijd met voldoende voedingsstoffen. Dus nee, geen pizza, kebab of vette hamburgers die je slaap nog meer kunnen verstoren. Wat je wel kunt eten? Tja, saai is het wel misschien, maar een paar plakken roggebrood of toast met pindakaas of amandelpasta geven je een gezonde vette boost. Heb je een hardlooptraining op de planning staan voor de volgende ochtend? Maak dan een ontbijtje dat rijk is aan gezonde onverzadigde vetten, eiwitten en complexe koolhydraten om je lichaam te helpen herstellen van de alcohol. Idee: gepocheerde eieren met avocado op volkoren brood is een geweldige combinatie om je run te voorzien van de nodige brandstof.

Sterkte 😉
Zoek hotels en meer ...

6 manieren om de invloed van alcohol op je hardlooptraining te beperken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.