Zo verbeter je jouw mentale gezondheid met hardlopen tijdens de corona pandemie
Minder bewegen en meer schermtijd kan volgens onderzoek mogelijk leiden tot depressie.

Voorlopig moeten we nog leren leven met de corona-maatregelen en moeten we van de overheid 1,5 meter afstand houden tot elkaar om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Een regel die sowieso invloed heeft op onze mentale gezondheid. Maar welke invloed heeft een verandering in lichaamsbeweging en de toename in schermtijd eigenlijk op je?

Onderzoek tijdens de lockdown
Nieuw onderzoek (gepubliceerd in Cambridge Open Engage) verzamelde de data die ruim 3.000 mensen zelf bijhielden op het vlak van sportomvang, schermtijd en mentale gezondheid. De doelgroep betrof mensen van de Iowa State University faculty, waaronder medewerkers, studenten en alumni uit heel Amerika. Het onderzoek werd daar gedaan tussen 3 en 7 april, het moment waarop een groot deel van het land in lock-down was vanwege het corona-virus.

Het onderzoek liet zien dat de mensen die voor de lock-down nog wel aan de minimaal aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging kwamen (wekelijks 150 minuten middelmatig inspannen, 75 minuten intensief bewegen of een combinatie van deze twee), maar daarna dit niet meer haalden, er mentaal slechter aan toe waren. Aldus onderzoeker Jacob Meyer, Ph.D., assistant professor en director van the Wellbeing and Exercise Laboratory in Iowa State University.

‘Mensen die voorheen wel genoeg bewogen, maar na de corona pandemie opeens niet meer, hadden meer last van symptomen van depressie, dan de mensen die wel evenveel bleven sporten’, zegt Meyer.

Zelf-quarantaine zorgt voor meer schermtijd en minder beweging en een slechtere mentale gezondheid
Sterker nog, deelnemers van dit onderzoek die in zelf-quarantaine zaten, lieten weten dat hun schermtijd en de tijd die zij zittend doorbrachten, toe was genomen met gemiddeld 20 tot 30 procent. Het is niet helemaal duidelijk of dan de gebruikelijke bewegingstijd letterlijk werd vervangen door schermtijd, maar dat is wel goed mogelijk. Veel mensen zaten door de pandemie ook binnen in de tijd die zij normaal gesproken aan sociale activiteiten hadden besteed. Een gevolg van een poging om de verspreiding van het corona-virus te remmen, maar zorgde er ook voor dat de schermtijd van veel mensen toenam.

De mensen die per dag minder dag acht uur op hun scherm keken (zowel voor als na corona) bleken dus minder symptomen van depressie te hebben dan de 562 andere mensen bij wie de schermtijd juist was toegenomen naar meer dan acht uur per dag.

De bevindingen moeten nog worden gecontroleerd door vakgenoten, maar voor nu lijkt het er wel op dat uit dit onderzoek blijkt dat mensen in Amerika minder zijn gaan bewegen, maar meer zitten en meer schermtijd hebben gekregen tijdens de eerste fase van corona. Volgens Meyer is er ook een relatie tot een slechtere mentale gezondheid.

‘De voorlopige bevindingen wekken de suggestie dat er meer moeite moet worden gedaan om mensen meer te laten bewegen en de schermtijd te beperken én dat we moeten erkennen dat COVID-19 mogelijk zowel korte- als langetermijn gevolgen heeft voor de gezondheid’, zegt Meyer.

Conclusie: Minder beeldschermen, meer bewegen
Kort gezegd: Eerdere onderzoeken hebben al eens aangetoond dat regelmatig bewegen, zoals hardlopen of yoga, kan helpen bij het voorkomen van depressie en als een goede boost werkt voor de mentale gezondheid. Dus hoe lastig het soms ook is, probeer wat tijd op je laptop of telefoon te vervangen voor een yoga work-out, rondje hardlopen, oefeningen in de woonkamer en probeer per week minimaal 150 minuten gematigd te bewegen, het zal je mentale (en fysieke) gezondheid goed doen.

Zoek hotels en meer ...

Zo verbeter je jouw mentale gezondheid met hardlopen tijdens de corona pandemie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.