Hardlopen met diabetes: waar moet je rekening mee houden?
Het werkt bij iedereen anders, en dat maakt het soms lastig.

Hardlopen met diabetes
Laten we beginnen met het goede nieuws: ook bij mensen met diabetes heeft hardlopen (en regelmatige beweging in het algemeen) een gunstig effect op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Wel zijn er verschillende aandachtspunten waar diabetici rekening mee moeten houden.

Disclaimer: we geven geen medisch advies. Hieronder vind je algemene informatie over sporten met diabetes, maar de zelfde adviezen zijn niet voor iedereen van toepassing. Laat je met diabetes altijd goed begeleiden door een arts om complicaties te voorkomen.

Hoe beïnvloedt hardlopen je bloedsuikerspiegel?
Als je beweegt, daalt je bloedsuiker. Maar: wat voor specifieke invloed fysieke inspanning op je insuline- en bloedsuikerspiegel heeft, is niet met duidelijkheid te zeggen als je diabetes hebt. Het verschilt per persoon, hangt af van het type training, de inspanning, hoe fit je bent en uiteraard de voeding die je eet. Rustige duursport kan je bloedsuiker bijvoorbeeld verlagen, maar een pittige sprint- of tempotraining kan in eerste instantie eerder een bloedsuikerverhogend effect hebben.

Over het algemeen maakt beweging je lichaam gevoeliger voor insuline, wat wel positief is, maar waardoor je mogelijk sneller last krijgt van een lage bloedsuiker. Ook belangrijk om rekening mee te houden: het effect van een training kan makkelijk 24 tot 48 uur doorwerken, waardoor je je niet alleen op het moment van de training moet aanpassen, maar ook de dag daarna nog.

Extreme schommelingen door hardlopen
Duursporten zoals hardlopen zijn hartstikke gezond, maar kunnen bij diabetici ook voor extreme en plotselinge pieken en dalen in de bloedsuiker zorgen. Dit kan gevaarlijk zijn. Daarom is het cruciaal dat je de werking en reacties van je eigen lichaam goed leert kennen en altijd voorbereid bent op een mogelijke hypo (te lage bloedsuiker) of hyper (te hoge bloedsuiker).

Het is aan te raden om regelmatig (lees: voor, tijdens en na je training) je bloedsuiker te meten om erachter te komen hoe jouw lichaam reageert. Je kunt je hierbij ook laten begeleiden door een sportarts. Naarmate je meer beweegt en fitter wordt, kan de insulinegevoeligheid van je lichaam veranderen, waardoor je mogelijk minder insuline of medicijnen nodig hebt. Het is daarom altijd verstandig om met je arts te overleggen als je meer wilt gaan sporten, je soorten trainingen wilt veranderen of ineens je voedingspatroon wilt aanpassen.

Houdt rekening met voeding voor, tijdens en na het hardlopen
Hoeveel en wat moet je eten voor en na je hardlooptraining als je diabetes hebt? Dat hangt af van je bloedsuiker. Volgens het Diabetesfonds moet je nooit aan een training beginnen met een lage (minder dan 5mmol/l) of te hoge bloedsuikerspiegel (hoger dan 16mmol/l), maar ook dit kan per persoon verschillen. Als je al laag zit qua suikers, kan de inspanning ervoor zorgen dat je suikerwaarde zodanig daalt dat het levensgevaarlijk wordt. Dat wil je uiteraard voorkomen. Zit je voor een training juist hoog in je suikers, moet je er alsnog voor zorgen dat je genoeg insuline in je lichaam hebt. Meten blijft daarom belangrijk.

Het is voor iedereen handig om het verschil te kennen tussen langzame koolhydraten en snelle koolhydraten, en hoe deze jouw lichaam beïnvloeden. Tijdens het sporten wil je altijd snel opneembare suikers bij je hebben, zoals sportdrank of gels, om in het geval van een hypo snel bij te kunnen tanken. Wil je lange afstanden lopen? Dan moet je niet alleen rekening houden met de glucosewaarde in je bloed, maar ook met de glucosewaarde in je spieren. Die laatste raakt namelijk op hoe verder je loopt.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Hardlopen met diabetes: waar moet je rekening mee houden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.