Met deze 12 tips ben je in no time van je verkoudheid af
Voel je je ziek en snotterig?

Dit jaar staat – helaas net als vorig jaar – in het teken van het coronavirus, maar naast dat kun je ook nog steeds last krijgen van een huis-tuin-en-keuken-griep. Dat is niet erg, maar je kunt je behoorlijk belabberd voelen door die waterige oogjes, dat non-stop niezen, je longen uit je lijf hoesten en niet meer fatsoenlijk door je neus kunnen ademen.

Voel je je ziek en snotterig? Laat je voor de zekerheid even testen op corona en volg deze tips en tricks:

12 tips tegen de griep

  1. Hydrateren kun je leren
  2. Let op je hygiëne
  3. Rust, rust en nog meer rust
  4. Licht verteerbaar eten
  5. Schone lucht
  6. Verse gember en geelwortel
  7. Honing
  8. Goede bacteriën/probiotica
  9. Vitamine C
  10. Stomen of een Neti-pot
  11. Houd jezelf warm
  12. Lichte beweging

1. Hydrateer
Hydratatie is de allerbelangrijkste tip om snel te herstellen. Bescherm jezelf tegen uitdroging en laat sterke koffie, zwarte thee of alcohol even staan (als je er al zin in hebt). Een goede vochtbalans is belangrijk voor een optimale werking van je lymfestelsel, wat een belangrijke rol speelt in je afweer tegen virussen en bacteriën.

Het is de taak van je lymfeklieren om ziektekiemen onschadelijk te maken en afvalstoffen uit de lymfe te halen, voordat het in het bloed terechtkomt. Lymfeklieren maken witte bloedcellen aan om virussen het hoofd te helpen bieden. Wanneer je verkouden bent zwellen je klieren dan ook op. De beste manier om goed te hydrateren is door veel water te drinken. Elk kwartier een paar slokjes warm water is volgens ayurvedisch arts John Douilliard de beste manier om je lymfestelsel te ondersteunen.

2. Let op je hygiëne
Hoe irritant je mond, neus of ogen ook kriebelen, probeer toch om je gezicht niet met je handen aan te raken en houd je handen goed schoon. Volgens het RIVM zit ‘het griepvirus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. U kunt deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Het virus kan ook op de handen en op voorwerpen komen. Op die manier kunt u ook besmet raken.’

Door het gebruiken van papieren zakdoekjes en met het wassen van je handen kun je de kans op besmetting beperken. Ook als je zelf ziek bent is het nog niet te laat om alsnog je handen grondig te blijven wassen. Dat voorkomt namelijk dat je anderen (en jezelf opnieuw) besmet. Daarnaast kun je je hygiëne verbeteren door nooit dezelfde zakdoek te gebruiken en niet dagenlang in dezelfde pyjama te blijven hangen.

3. Rust, rust en nog meer rust
Probeer je niet te verzetten als je een koutje voelt opkomen, maar grijp meteen in. Blok je agenda om rust te kunnen pakken. Dat betekent natuurlijk niet dat je er drie seizoenen Black Mirror tegenaan moet gooien, maar probeer je lichaam echt rust te geven door je bed in te kruipen. Gordijnen dicht en zoveel mogelijk slaap pakken als je kunt, zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen.

4. Licht verteerbaar eten
Als je ziek bent, kun je jouw lijf en darmen het best zoveel mogelijk rust geven. Eet warme, licht verteerbare maaltijden, die weinig energie van je vragen om te verteren. Je lichaam moet al hard genoeg aan het werk om al die bacteriën uit je lijf te jagen. Sterk gekruid eten, heel vet eten, pasta’s, stamppotten en alcohol zijn voor je lichaam een flinke kluif om te verwerken. Beter even niet.

Wel is het belangrijk dat je op zo’n moment genoeg voedingsstoffen en antioxidanten binnenkrijgt. Het Gelre Ziekenhuis geeft in hun adviezen voor licht verteerbaar eten aan dat het sowieso belangrijk is om goed te kauwen, de maaltijden zoveel mogelijk te verdelen over de dag (hoewel de meningen hierover verdeeld zijn), voldoende te variëren en voldoende te drinken. Dat geldt overigens ook als je niet verkouden bent. Blijf uitproberen welke voedingsmiddelen je goed en welke je minder goed verdraagt, luidt de vuistregel van het ziekenhuis.

5. Schone lucht
Luchtvervuiling heeft volgens Milieudefensie veel invloed op je gezondheid. En dan te bedenken dat de lucht in huis vaak sterker vervuild is dan buitenshuis. Een vervuilde binnenlucht kan je herstel aanzienlijk verminderen. Zet je ramen op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis binnenstroomt.

Ook kamerplanten kunnen als een beschermengel over jouw gezondheid waken. Volgens een studie van NASA naar gezonde binnenlucht kunnen bepaalde planten, zoals de krulvaren of ficus, de lucht in huis goed zuiveren. Klimop is de echte winnaar als het gaat om de luchtzuivering. De plant is zelfs door de NASA Schone Lucht studie verkozen tot de meest luchtzuiverende plant. Het filtert allergenen uit de lucht en is daardoor extra fijn voor mensen met astma. Daarnaast is hij super makkelijk te onderhouden (handig voor de mensen onder ons zonder groene vingers).

6. Verse gember en geelwortel
De toepassing van gember en geelwortel om virussen aan te pakken is al eeuwenlang bekend. Beiden werken ontstekingsremmend, wat heel welkom is als je verkouden bent. Een simpele manier om deze specerijen te gebruiken is om er thee van te trekken.

7. Honing
Wie is er niet opgegroeid met thee met honing om verkoudheid te bestrijden? Honing heeft een sterke antibacteriële en antioxiderende werking. Uit een onderzoek, gepresenteerd tijdens een meeting van de American Chemical Societywerd uitgelegd dat honing infecties kan bestrijden en ziekteverwekkers remt. Tijdens de presentatie werden de antibacteriële en antioxiderende werking onderstreept.

Om de twee uur een theelepel weghappen met een mix van een gelijke hoeveelheid honing en geelwortelpoeder kan volgens ayurvedisch arts John Douilliard je herstel bevorderen.

8. Goede bacteriën/probiotica
Volgens een wetenschappelijk onderzoek naar allergieën in ons maagdarmstelsel bepalen onze darmen voor meer dan 70 procent ons immuunsysteem. Onze darmwand zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen, maar houdt ook schadelijke stoffen tegen, zoals slechte bacteriën en virussen. Probiotica zijn goede bacteriën waarvan is aangetoond dat ze onze darmgezondheid bevorderen. Ze verhogen niet alleen de weerstand tegen potentieel gevaarlijke bacteriën, maar helpen het lichaam ook in de strijd tegen virussen. Deze levende bacteriën vind je in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, kimchi, miso soep, kombucha en kefir.

9. Vitamine C
Vitamine C kan helpen om de symptomen van verkoudheid te verminderen.Het is dan ook niet gek dat een traditioneel huismiddeltje als thee met verse citroen en honing, wereldwijd wordt gebruikt om klachten bij snotterigheid te verlichten.

In Aziatische landen is het drinken van kumquatthee met honing erg populair. Citrusvruchten als citroen, sinaasappels en kumquats zijn een goede bron van vitamine C, maar denk ook aan groenten zoals paprika, chili peppers, broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool, spinazie en zoete aardappel.

10. Stomen of een Neti-pot
Een goed middel om je verstopte bijholten leeg te maken is om regelmatig te stomen. Ga boven een pan met heet water hangen met een handdoek over je hoofd en inhaleer de stoom goed via je neus (pas wel op dat je je niet verbrandt aan de hete stoom). Stomen kan verlichting geven, maar het versnelt de genezing niet, verheldert het RIVM.

Ook wijzen ze erop om geen kamille of menthol aan het water toe te voegen, omdat dit de slijmvliezen kan irriteren. De neti-pot is bedoeld om je neus en bijholten leeg te maken. Spoel je neus met lauwwarm water met een zoutoplossing met als doel om weer snel vrij te kunnen ademen.

11. Houd jezelf warm
Zorg ervoor dat je lichaam niet afkoelt. Het kost je lichaam veel energie om je lijf warm te houden, terwijl het zich eigenlijk ergens anders op moet focussen: genezing. Maak het je lichaam makkelijk door jezelf goed warm te houden.

Zet de kachel aan (lees wel eerst even dit voordat je de kachel aanzet), trek warme wollen sokken en een extra trui aan en duik onder de warme dekens, desnoods met nog een paar dekens erbij. Zorg wel dat er nog frisse lucht door de ruimte kan stromen.

12. Lichte beweging
Rustige yoga- en of strekoefeningen kunnen je helpen om je herstel te bevorderen. Geen downward dog of hoofdstand – oeh, daar moet je toch niet aan denken als je koppie vol met snot zit – maar rustige oefeningen op je rug om je lichaam los te maken.

Bijvoorbeeld een simpele, liggende twist, de liggende Vlinder of een borstopener met een strak opgerolde handdoek onder je schouders en een kussen onder je hoofd. Rustige beweging verbetert je doorbloeding, vermindert stijfheid en stimuleert je lymfestelsel.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Met deze 12 tips ben je in no time van je verkoudheid af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.