Waarom buiten zijn je gezond en gelukkig maakt
En hoe je alleen al met door het bos wandelen de voordelen hiervan plukt.

Frisse lucht, de zon op je gezicht en een dosis vitamine D: je kunt meerdere redenen bedenken waarom buiten zijn goed voor je is. Tel daar nog maar eentje bij op, want er is wetenschappelijk bewijs dat het fijne gevoel dat je hebt als je buiten bent, niet (alleen0 tussen je oren zit. Buiten zijn zorgt voor gezondheidsvoordelen in je brein, je bloed en in je darmen. Dat zit zo:

Het boost je serotonineproductie
Dr. Christopher Lowry is gefascineerd door wat contact met aarde kan doen voor je gezondheid. Jaren geleden las hij een onderzoek waarin kankerpatiënten werden behandeld met een bacterie die van nature in de grond leeft: Mycobacterium vaccae. De patiënten gaven aan dat ze zich beter voelden en hun kwaliteit van leven erop vooruitging.

Lowry en zijn collega’s speculeerden dat dit zou komen omdat de bacterie de serotonineproductie in de hersenen zou stimuleren, maar er lag nog geen hard bewijs. In een poging deze theorie te staven, zette hij een onderzoek op poten dat werd gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Neuroscience. In deze studie werden muizen behandeld met de Mycobacterium vaccae bacterie.

De behandeling activeerde een groep neuronen die de neurotransmitter serotonine produceren: een stof die op veertien verschillende receptoren kan binden en invloed heeft op je humeur, het samentrekken van bloedvaten, communicatie tussen cellen, de productie van verteringssappen en het voortbewegen van voedsel door je darmen. In je brein speelt serotonine een belangrijke rol bij processen zoals denken, geheugen, focus en bewustzijn.

Het heeft een ontstekingsremmende werking
Om meer te weten te komen over wat deze bacterie precies doet voor onze gezondheid, werkte hij aan verschillende onderzoeken die effecten van de bacterie uitlichten. In 2016 was hij iets specifieks op het spoor: uit een studie die werd gepubliceerd in the Proceedings of the National Academy of Sciences kwamen aanwijzingen dat Mycobacterium vaccae stress en ontstekingen bij muizen kon tegengaan. ‘We knew it worked, but we didn’t know why’, zou Lowry daar later over zeggen op de website van Colorado University, waar hij destijds het onderzoek leidde.

Ook tijdens dit onderzoek zijn muizen geïnjecteerd met de bacterie, waarna ze in een stressvolle situatie geplaatst werden. De muizen die vóór de stressvolle situatie geïnjecteerd waren, vertoonden niet alleen een lagere stressreactie vlak na de situatie, maar ook in de herhalingen ervan. De behandeling werkte op de lange termijn stress verminderend, waardoor de muizen gezonder bleven omdat minder stress ook minder ontstekingsreacties betekende.

In 2019 kwamen Lowry en zijn team achter ‘the why’: ze identificeerden een vetzuur (genaamd 10(Z)-hexadecenoic acid) dat, wanneer het in contact komt met een immuuncel, voorkomt dat er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Ook in dit geval waren cellen die al eens in contact waren gekomen met dit vetzuur, minder gevoelig voor ontstekingsreacties in andere situaties. Natuurlijk kunnen de resultaten niet een op een vertaald worden naar mensen, maar het biedt inzicht in wat buiten zijn – en dan met name in contact zijn met de aarde – kan doen voor je gezondheid.

De hygiëne hypothese
Je ouders hebben je vast weleens verteld dat een beetje vies worden helemaal niet erg is. Het zou juist goed zijn voor je weerstand, want als je immuunsysteem af en toe aan de bak moet voor kleine dingen, zal het ook weerbaarder zijn als er een serieuze bedreiging voor je gezondheid is, zoals bijvoorbeeld een virus. Deze theorie noemen we ook wel de ‘hygiëne hypothese’, en werd eind jaren ’80 de wereld in geslingerd door de Britse epidemioloog David Strachan.

‘Het idee is dat nu we zijn weggetrokken van het platteland en met z’n allen in steden wonen, we het contact hebben verloren met goede microben die van nature in de grond voorkomen. Deze microben reguleren ons immuunsysteem en onderdrukken ontstekingsreacties,’ vertelde Lowry aan Science daily. Strachan publiceerde destijds een onderzoek naar het verband tussen hoeveel kinderen er in een huishouden woonden en hoeveel van hen hooikoorts hadden. Kinderen die uit een groot gezin kwamen en dus met veel mensen (en meer microben) in huis leefden, ontwikkelden minder vaak hooikoorts.

Allergieën zoals hooikoorts wijzen erop dat je immuunsysteem niet helemaal functioneert zoals het moet: het valt stoffen aan die geen bedreiging zijn voor je lichaam. De resultaten van zijn studie werden massaal opgepikt door de media en de wetenschappelijke community, die speculeerde dat meer kinderen met allergieën waren omdat kinderen minder dan eerdere generaties werden blootgesteld aan goede microben.

Dat zou komen door de modernisering van de samenleving, wat voor een sterielere omgeving zorgt en kinderen minder vaak in contact komen met aarde. Later bleek dat de theorie inderdaad op gaat voor allergieën, maar daar houdt het ook op. Het komt erop neer dat minder vaak je handen wassen – ook als er geen pandemie gaande is – je niet gezonder maakt, maar een groene omgeving hebben wel.

Het draagt bij aan een gezond microbioom in je darmen
Je hebt misschien weleens gelezen dat een groot deel van je immuunsysteem zich bevindt in je darmen. Eén van de redenen waarom ‘gevarieerd eten’ al jaren de voornaamste tip van het Voedingscentrum is, is omdat veel verschillende producten binnenkrijgen betekent dat er ook een grote diversiteit aan bacteriën in je darmen komt. De samenstelling van bacteriën in je darmen wordt de microbioom genoemd, en zorgt voor een goede darmflora en een sterk immuunsysteem.

Onderzoekers aan het Oostenrijkse Institute of Soil Research publiceerden vorig jaar een studie waarin ze onderzochten in hoeverre de samenstelling van de grond invloed heeft op het microbioom van mensen. Ze wijzen uit dat microben die in de aarde leven een grote rol hebben gespeeld in de evolutie van het menselijk microbioom, en dat nog steeds doen. Nu de gemiddelde mens bijvoorbeeld steeds minder contact heeft met de grond, neemt ook de diversiteit in je darmen af.

De wetenschappers kaarten ook aan dat doordat bij landbouw chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en de landbouw in het algemeen strak georganiseerd wordt, een negatief effect heeft op de biodiversiteit in de aarde. Dat is niet gunstig voor ons eigen microbioom, en daar komt nog eens bij dat onze inname van antibiotica, het feit dat we minder vezels en meer bewerkt voedsel eten ook zorgt voor een afname van diversiteit in het microbioom. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een eenzijdig microbioom van de moeder ervoor zorgt dat haar kind een grotere kans heeft op het ontwikkelen van autisme en prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Zo krijg je het binnen
Oke, contact met de grond heeft dus een hele lijst aan gezondheidsvoordelen – en dan hebben we alleen nog de fysieke voordelen besproken. Maar moeten we nu allemaal een moestuintje nemen? Dat kan, maar het is niet noodzakelijk. Het beste nieuws is dat je Mycobacterium vaccae, de microbe die een hoofdrol spel in de onderzoeken van dr. Lowry, gewoon inademt als je in buurt van aarde bent. Als je (met blote handen) in de tuin werkt krijg je de microbe binnen via de huid.

Simpelweg door het bos of veld lopen is dus niet alleen ontspannend: je wordt er daadwerkelijk gezonder van. Een belangrijke side note hierbij is dat hoe gezonder de aarde is, hoe beter het is voor je gezondheid. Zo laat deze studie van University College London zien hoe belangrijk het is dat we de biodiversiteit in ecosystemen behouden.

Mocht je iets verbouwen, probeer dan geen chemische of synthetische meststoffen te gebruiken. Lees hier meer tips voor duurzaam tuinieren. Lowry’s droom is om uiteindelijk een ‘stress vaccin’ te maken waarin goede microben zijn verwerkt, zodat mensen die onder extreem veel stress staan hier beter mee kunnen omgaan en hun immuunsysteem een steuntje in de rug krijgt. ‘We weten nu één soort van één type bacterie voordelig voor ons kan zijn, en er zitten miljoenen bacteriën in de aarde’, zegt Lowry. ‘Dit is pas het topje van het topje van de ijsberg.’

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Waarom buiten zijn je gezond en gelukkig maakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.