11 redenen waarom we van een 1 km run houden
Onderschat deze korte afstand niet.

We trappen het nieuwe jaar af met de Running Streak 2024. Elke dag in januari lopen we minimaal 1 kilometer. We nemen je mee in 11 redenen waarom deze afstand wordt onderschat en wat een 1 kilometer loopje jou kan brengen!

1. Je kunt in korte tijd serieuze voordelen behalen
Denk je dat het hardlopen van 1 kilometer te kort is om gezondheidsvoordelen te behalen? Think again. Als het gaat over lichaamsbeweging dan telt iedere meter. Uit onderzoek blijkt zelfs dat slechts 10 minuten hardlopen je humeur een boost kan geven, dus met 1 kilometer ben je al halverwege. Loop je nog een stukje door tot je de 10 minuten volmaakt, dan kan consequent hardlopen in 10 minuten je VO2 max verhogen, je hartslag verlagen en je zelfs helpen spieren op te bouwen. Dat is veel winst uit een relatief korte afstand. Dit zijn de voordelen van hardlopen voor je gezondheid.

2. Het is het bewijs dat je niet lang hoeft te lopen om een hardloper te zijn
In de hardloopwereld heerst de misvatting dat je een bepaald aantal kilometers moet afleggen om een ‘hardloper’ te zijn of om een loopje te laten ’tellen’. Maar dat is niet waar, een kilometer hardlopen is hardlopen. Daarnaast is het kunnen hardlopen van 1 kilometer voor veel beginnende hardlopers het eerste doel.

3. Een kilometer is laagdrempelig
Een kilometer is een mooie afstand binnen je intervallen, maar is ook laagdrempelig voor iedere beginner.

4. Je kan dit elke dag doen
Niet iedereen kan het lichamelijk aan om iedere dag een lange afstand te lopen. Maar 1 kilometer kan je elke dag hardlopen. Op je rustdag, op vakantie, zo lang je naar je lichaam luistert en niet elke keer een maximale inspanning levert.

5. Een kilometer past gemakkelijk in je schema
Tijd vinden om een 10 km of zelfs een 5 km te lopen is niet altijd haalbaar in een druk schema. Een kilometer is echter bijna altijd wel haalbaar: Je bent zo klaar, het kan prima in je lunchpauze of net voor het avondeten. En je zal zien dat je er misschien nog wat meters achteraan plakt. Frisse neus en goed gevoel gegarandeerd!

6. Grote kans dat je verder loopt
Voor 1 kilometer omkleden, tja, het vraagt wat van je discipline. Maar je zal zien als je naar buiten gaat voor 1 kilometer, je onderweg denkt: ik loop nog een blokje om! En zie daar wat extra beweging voor jou die dag. Of je die extra meters nu wandelt of hardloopt, je kan ze mooi bij je stappen tellen.

7. Je hoeft je geen zorgen te maken over brandstofvoorziening
Als je maar een kilometer hardloopt, hoef je geen waterfles of tussendoortjes in te pakken, waardoor het veel gemakkelijker is om gewoon je veters te strikken en de deur uit te gaan. Lekker makkelijk!

8. Een kilometer is veelzijdig
Er zijn veel manieren om een kilometer te lopen. Je kunt 1 km zo snel mogelijk lopen, in een langzaam tempo joggen voor herstel, of opdelen in stukken; bijvoorbeeld 5 x 200 meter. Daag jezelf uit.

9. Het is een geweldige manier om je vooruitgang bij te houden
Hoeveel minuten per kilometer loop jij? Word je sneller? De kilometer is een geweldige afstand om te zien of je vooruitgaat in snelheid. Hou eens elke week bij om te zien of je een kilometer al sneller kunt lopen.

10. Het daagt je discipline uit
Omkleden voor 1 kilometer kan wat van je discipline vragen. Zeker als je meedoet met de Running Streak 2024 waarbij je 31 dagen achter elkaar iedere dag wil hardlopen om de challenge te voltooien. Echter, door het te doen zal je merken dat het best fijn is. Je hebt een stok achter de deur om er even uit te gaan en in beweging te komen. Die kilometer is zo slecht nog niet!

11. Het kan je helpen doelen te behalen
Zoals we al zeiden, je kan 1 kilometer gemakkelijk zwaar maken. Maak je er een intervaltraining van met hoge intensiteit (HIIT) dan ga je dat zeker voelen. Het regelmatig opnemen van HIIT in je routine kan een heleboel voordelen opleveren, waaronder gewichtsverlies, verbeterde hersengezondheid en verhoogde snelheid en prestaties.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
11 redenen waarom we van een 1 km run houden
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.