Zo vies is jouw bidon
Onderzoekers vinden bacteriën die je liever niet in je drinkfles hebt.

Wanneer heb jij voor het laatst je bidon gereinigd? Of de waterzak van je rugzak verschoond? Lees dit Braziliaans onderzoek en je wilt het waarschijnlijk meteen doen: herbruikbare drinkflessen blijken namelijk veel smeriger dan gedacht.

In het onderzoek werd 30 bezoekers van een sportschool gevraagd hun hergebruik drinkflesjes voor onderzoek in te leveren. Ze werden vergeleken met 30 ongebruikte exemplaren. In 83 procent van de flessen van de sporters werd een besmetting met bacteriën gevonden.

De meest voorkomende bacteriën waren de Staphylococcus aureus (gevonden in 27 procent van de flessen) en de E. coli(gevonden in 17 procent).

Het onderzoek naar drinkflessen
‘We hebben getest in een ‘real-world’ situatie. We vroegen degenen die aankwamen bij de sportschool of we hun drinkfles mochten onderzoeken. We deden het zonder aankondiging vooraf.’ Zo vertelt Professor Gilmar Weber van de Federal University of State van Rio de Janeiro aan Runner’s World. ‘We hebben dit gedaan om te voorkomen dat de sporters de flesjes zouden schoonmaken.’

Hoewel de bevindingen nogal vies klinken, zijn ze niet geheel onverwacht, aldus Philip Tierno, hoogleraar microbiologie uit New York. Ten eerste zijn stafylococbacteriën aanwezig in de neuzen van ongeveer 30 procent van de mensen. Over het algemeen kan dat geen kwaad. Evenzo is E. coli, ook wel bekend als de poepbacterie, aanwezig in gezonde spijsverteringsorganen. Bepaalde stammen kunnen ziekten als diarree veroorzaken.

Kan je ziek worden van je bidon?
Dus hoe waarschijnlijk is het dat die flesbeestjes je ziek kunnen maken? Welnu, volgens Tierno hangt dat af van een paar factoren. Allereerst de hoeveelheid en het type bacteriën dat aanwezig is. Daarnaast speelt de kracht van iemands immuunsysteem een rol.

De bacterie komt waarschijnlijk in de fles door besmetting tijdens het vullen of het drinken, zei Tierno. Bacteriën kunnen tijdens het vullen van de flesjes overgaan van de handen naar de fles. Als je bijvoorbeeld na een toiletbezoek je handen niet wast of je gezicht aanraakt, kunnen bacteriën op de fles terechtkomen.

Het beste is om elke fles vóór gebruik goed schoon te maken en de fles niet door anderen te laten gebruiken. Een manier om hem goed schoon te krijgen is hem na elk gebruik in de vaatwasser te zetten.

Handen wassen als tip
Om te voorkomen dat schadelijke bacteriën worden verspreid naar je fles, adviseert Tierno om je handen goed te wassen voordat je je sportdrank klaarmaakt. Besteed daarbij extra aandacht aan je nagelbed, want daar kunnen ziektekiemen zich extra goed verbergen.

‘Was je handen 20 seconden. Verdeel de zeep gelijkmatig over de boven- en onderkant van de handen, tussen de vingers en onder het nagelbed’, aldus Teirno. ‘Leg de vingers van je ene hand gekromd, als een klauw, in het midden van de palm van je andere hand en beweeg de vingers krabbend heen en weer om zeepsop te krijgen in het nagelbed. Doe dat met beide handen. Hoe lang moet je dit doet om de handen voldoende te wassen? Ongeveer de tijd die je nodig hebt om twee keer het liedje Happy Birthday to you te zingen.’

Welke waterflessen kan ik het best gebruiken?
Om ervoor te zorgen dat bacteriën zich niet gaan vermenigvuldigen, raadt Tierno aan om waar mogelijk metalen (roestvrij staal) of glazen flessen te gebruiken. Bacteriën hechten zich sneller aan kunststoffen en andere oppervlakken die ruwer zijn. Het gladdere oppervlak van metaal en glas kan gemakkelijker worden gereinigd en voorkomt dat zich een biofilm (een dun laagje waarin bacteriën kunnen groeien) vormt.

Zoek hotels en meer ...

Zo vies is jouw bidon
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.